28.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SAD

BUSH IZMISLIO DOKAZE O POSTOJANJU NUKLEARNOG ORUŽJA U IRAKU

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o postojanju nuklearnih postrojenja i o razvoju oružja za masovno uništenje u Iraku, na što se američki predsjednik George Bush pozivao, ne postoji, rekao je glasnogovornik IAEA Mark Gwozdecky.
Zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Scott McClellan objasnio je za Washington Times da se Bush zapravo pozivao na jedan raniji izvještaj IAEA iz 1991., na što je Gwozdecky izjavio da Agencija nije nikad objavila takav podatak.
IAEA je opovrgla i Bushove tvrdnje o postojanju satelitskih fotografija o izgradnji iračkih nuklearnih postrojenja i proglasila proizvoljnom procjenu londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije da Irak može za nekoliko mjeseci izgraditi atomsku bombu ako se domogne obogaćenog urana.

“Ne postoji ni jedan dokaz o iračkom nuklearnom programu. Kad su inspektori IAEA otišli u prosincu 1998. godine irački nuklearni program bio je neutraliziran, zgrade i oprema uništeni a fisijski materijal odnesen”, rekao je Gwozdecky.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika