19.07.2010. / 08:32

Autor: Nacionalova redakcija

Propast malih: Da su izbori danas samo bi SDP i HDZ prešli prag

Zanimljivo je kako su građani u ovom trenutku podijeljeni oko toga trebaju li Hrvatskoj prijevremeni izbori. Njih 45,2 posto smatra da su zemlji potrebni novi izbori, dok ih 41,7 smatra kako oni nisu potrebni

Zoran Milanović i Jadranka KosorZoran Milanović i Jadranka KosorKada bi se izbori za Hrvatski sabor održali danas i kada bi sve stranke samostalno izašle na izbore, Hrvatska bi ostala na samo dvije parlamentarne stranke - SDP-u i HDZ-u.

Naime, istraživanje koje je za Jutarnji list provela agencija Mediana, pokazalo je da bi za SDP glasalo 32,4 posto birača, a za HDZ sedam posto manje ili 25,4 posto. Niti jedna druga stranka prema ovom istraživanju ne bi prešla izborni prag od pet posto.

Treća najpopularnija stranka je HNS s 4,4 posto, a slijedi HSS kojeg podržava tek 3,7 posto birača. Gotovo je potpuno s političke karte nestao HSLS za kojeg bi svoj glas dalo samo 1,6 posto birača.

Stvari za vladajuću koaliciju postaju još gore kada se birače upitalo da li bi svoj glas na izborima svoj glas dali za lijevi (SDP, HNS, IDS) ili desni blok (HDZ, HSS). Naime, lijevom bloku svoj glas dalo bi 44,4 posto birača, dok bi za desni glasalo 25,4 posto. Dakle, koalicija HDZ-a i HSS-a dobila bi jednaki broj glasova kao i HDZ kada bi sam izašao na izbore.

Zanimljivo je kako su građani u ovom trenutku podijeljeni oko toga trebaju li Hrvatskoj prijevremeni izbori. Njih 45,2 posto smatra da su zemlji potrebni novi izbori, dok ih 41,7 smatra kako oni nisu potrebni.

No kada god izbori bili jasno je kako je pred HDZ-om puno posla kako bi sačuvali vlast jer je jasno kako je gospodarski oporavak zemlje jedini adut koji HDZ trenutno ima. Međutim, na njihovu žalost, gospodarski oporavak Hrvatske još nije počeo i pitanje je može li se zemlja do izbora pomaknuti s 'mrtve točke'.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 19.07.10. 09:47

daj te izbore da sjebemo bjeloglavu kokoš. Nema veze što SDP nije nešto sposobniji ali je dosta ovih nesposobnih i "znalca" (čitaj običnog knjigovođu) šukija.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.07.10. 14:33

svaka cast vesna pusic i cacic. Nakon 10 godina njihove neprikoslovene vlasti u HNSu, stranka je pala jos nize. Ja bi SDPu dodala Lesarove laburiste, SDP su cisti karijeristi i foteljasi (doduse civliziraniji od HDZa), Lesar bi im pomogao da se drze stvarnosti koliko je to moguce.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika