19.07.2010. / 10:57

Autor: Nacionalova redakcija

Vidošević upozorava: 'Ovakav tečaj kune je neodrživ'

Na pitanje o tome je li njegovo imanje u Gorskom kotaru doista registrirano kao planinarski dom, Vidošević je odgovorio da jest, te se opravdao kako je sve po propisima

Nadan VidoševićNadan Vidošević"Tečaj kune je neodrživ uz najave povećanja cijena želi li se imalo sačuvati konkurentnost gospodarstva", rekao je u intervjuu za Večernji list šef Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Uprave Kraša Nadan Vidošević dodavši kako bi ministar financija Ivan Šuker i guverener HNB-a Željko Rohatinski morali više surađivati.

"Nikad nisam bio pristalica jednokratnih devalvacija, od prvog dana zagovarao sam formiranje tečaja po paritetu kupovne snage. To se nikad nije događalo. U međuvremenu, zbog neodgovorne fiskalne politike, i tome neprilagođene politike novca, kredita, kamata, Hrvatska je izgubila šansu za iskorak", objašnjava Vidošević.

Bivši predsjednički kandidat kazao je i kako misli da kriza u kojoj se naša država nalazi može biti prilika, ali kaže kako "Hrvatskoj nedostaje okolina koja će poticati produktivnost, honorirati najbolje i najuspješnije".

Na pitanje treba li HGK-u doista predstavništvo u Moskvi u prostoru od čak 700 kvadrata, Vidošević je pohvalio Jadranku Kosor kao prvu premijerku koja je osjetila potrebu komunicirati s ostalim dijelovima svijeta a ne samo onima u kojima Hrvatska dobiva zadatke.

"Ako želimo funkcionirati od svog rada, a ne na tuđem novcu, nužna su predstavništva u Moskvi, Kabulu te u perspektivi na tržištima Kine, Indije, Brazila, zemalja BRIC-a, Japana, arapskog svijeta, SAD-a i Kanade.", rekao je Vidošević.

Kaže kako ima viziju Hrvatske kao konkurenta Rotterdamu i sjevernoatlantskim lukama, uz preduvjet poboljšanja željezničke mreže, povezivanja luka i gradnju nove zračne luke između Zagreba i Bosiljeva. Navedeno bi po Vidoševiću ne bi trebalo graditi kreditima, već uz pomoć međunarodnog kapitala.

Na pitanje o tome je li njegovo imanje u Gorskom kotaru doista registrirano kao planinarski dom, Vidošević je odgovorio da jest, te se opravdao kako je sve po propisima.

Vidošević se osvrnuo i na svoju izjavu u emisiji Nedjeljom u dva kod Aleksandra Stankovića kada je na neizravan način kazao kako su Hrvati lijeni i ne žele raditi.

"Nisam tako rekao, rekao sam da nemamo radne navike. Naši ljudi izvrsno funkcioniraju u uređenu sustavu, ali u našem se potiče neproduktivnost, ne honoriraju se najbolji i uspješni. Zemlja s visokim vanjskim dugom i bez rasta, bez korjenitih promjena nema perspektive", zaključio je Vidošević.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.07.10. 12:14

Hoće li netko gospodinu popisati imovinu?Onu nekretninsku jer je gotovina odavno na sigurnom. Tek tada neka dijeli savjete.Kao pošten čovjek.U najboljem slučaju je izbjegavao plaćati porez što je u svakoj uređenoj zemlji,koju i sam zaziva i koja Hrvatima treba,kriminal koji vodi ravno u zatvor.


registracija
12/7/10

Ivandija, 19.07.10. 13:15

Pazi ovog Fakina,prvo je imao Generalne ugovore za UVOZ u Hrvatsku sada kada vise neide hoce srusiti kunu , tako da mu Izvoz bude povoljniji--KOJI SU TO KURVINI SINOVI U HRVATSKOJ--SVE OLOS SLJAM -I KOMUNJARE:::::::...


registracija
10/12/09

MKC, 19.07.10. 13:35

Ovaj gospodin može govoriti o svemu. Improvizira, mulja, laže. Čudno kako to mediji prihvaćaju. Samo malo, malo, pažljivijim slušanjem ( ili čitanjem ) negovih umotvorina odmah se osjeti ispraznost, nevjerodostojnost ( bezveznost ), ishlapjelost priče. HGK kojoj je na čelu ima tisuće zaposlenika, a gdje su rezultati. Što premijerka ne koristi njisove (njegove) usluge. I on je član HDZ-a, jer sam ga viđao na saborima HDZ-a gdje se može doći samo sa vjerodajnicom. Muljator na kvadrat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika