19.07.2010. / 11:03

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Šuker otvorio blagajnu: Građanima vraćeno 1,2 milijarde kuna poreza

Statistika Porezne uprave pokazuje da u obradi poreznih prijava prednjače poreznici područnog ureda Krapina koji su do sada obradili 90,7 posto, ili gotovo 29 tisuća od ukupno podnijetih nešto više od 31 tisuću godišnjih prijava poreza na dohodak

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerPoreznici su do kraja prošlog tjedna obradili oko 750 tisuća prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, građani su u više od 90 posto slučajeva ostvarili pravo na povrat i već im je isplaćeno više od 1,2 milijardi kuna preplaćenog poreza, pokazuju najnoviji statistički podaci Ministarstva financija.

Obrada i isplata povrata po godišnjim prijavama poreza na dohodak odvija se uobičajenom dinamikom, kažu u Ministarstvu financija u kojem takav trend očekuju i nadalje.

Prošla je godina zadnja godina u kojoj su građani mogli ostvariti porezne olakšice u dosadašnjem obliku, s obzirom da su izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. srpnja ove godine ukinute porezne olakšice za stambene potrebe, zdravstvene usluge, uplate životnog osiguranja ili trećeg stupa mirovinskog osiguranja.

Za 2010. manji povrat poreza

Proteklih su godina građani za te izdatke mogli prijaviti olakšicu do ukupno 12.000 kuna godišnje, a za ovu će godinu, u godišnjim prijavama koje će podnositi početkom iduće godine, moći prijaviti polovicu tog iznosa, odnosno 6000 kuna i to samo ako su uplaćene do kraja lipnja ove godine.

Statistika Porezne uprave s kraja prošlog tjedna pokazuje da je od 1,11 milijun zaprimljenih prijava poreza na dohodak za 2009. do sada obrađeno njih 67,5 posto, ili 749.932 prijave.

Pritom su građani u oko 93 posto slučajeva ostvarili pravo na povrat poreza i to je pravo, po dosad obrađenim prijavama, ostvarilo gotovo 698 tisuća građana.

Porast od 0,77 posto

Podaci o već izvršenim isplatama pokazuju da je s 13. srpnjem građanima već isplaćeno više od 1,2 milijarde kuna, što je u odnosu na godinu prije 0,77 posto viši iznos.

Rješenje pak po kojem trebaju uplatiti razliku po osnovi godišnjih prijava za sada je dobilo nešto više od 30 tisuća poreznih obveznika i oni trebaju uplatiti više od 145 milijuna kuna.

Isplate povrata poreza i ove su godine krenule u travnju, a do kraja prošlog tjedna obrađeno je više od dvije trećine podnijetih prijava.

Najviše prijava u Zagrebu

Uobičajeno, najviše je prijava, više od 289 tisuća, zaprimljeno u Zagrebu u kojem su poreznici do sada obradili njih 57,1 posto, ili njih više od 165 tisuća.

Po broju zaprimljenih prijava slijedi područni ured Split s više od 113 tisuća prijava od čega je do kraja prošlog tjedna bilo obrađeno njih 68 posto, ili više od 66 tisuća prijava.

Statistika Porezne uprave pokazuje da u obradi poreznih prijava prednjače poreznici područnog ureda Krapina koji su do sada obradili 90,7 posto, ili gotovo 29 tisuća od ukupno podnijetih nešto više od 31 tisuću godišnjih prijava poreza na dohodak.

Više od tri četvrtine podnijetih prijava do sredine srpnja obradili su i poreznici nekoliko područnih ureda, primjerice Vukovar (85 posto), Varaždin (81,3 posto), Sisak (79,7 posto), Požega (78,5 posto), Bjelovar (78,1 posto) i Slavonski Brod (78 posto).

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika