20.07.2010. / 19:27

Autor: Nacionalova redakcija

Mišljenje suda u Haagu: Neovisnost Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom, ali je legitimna

Kosovo je neovisnost proglasilo u veljači 2008., a od tada ga je priznalo 69 država, među kojima je i Hrvatska. Kosovo su priznale i 22 države članice Europske unije

Mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu vezano uz nezavisnost Kosova već je stiglo u Beograd, saznaje crnogorski portal Analitika. To tvrdi jedan od insajdera, srpski stručnjak koji je bio uključen u gotovo sve pregovore o Kosovu poslije 2000. godine i koji je sudjelovao kreiranju strategije za nastup Srbije pred ovim Sudom.

Ovaj stručnjak tvrdi da će presuda imati dvije ključne točke. Prva je da će Sud, navodno, dati savjetodavno mišljenje kako nezavisnost Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom što će razveseliti Beograd i izazvati val nezdovoljstva u Prištini.

Ali, postoji i druga točka koja, navodno, kaže da je Srbija (odnosno, režim Slobodana Miloševića) 1999. godine izvršila genocid nad kosovskim Albancima i da je zato njihova reakcija bila legitimna. Naravno kako će ovo mišljenje izazvati potpuno suprotne reakcije od prve točke.

Kakvo god bilo savjetodavno mišljenje, u Srbiji je stvoreno raspoloženje i očekivanje da će poslie odluke Suda u Haagu, bitka za Kosovo biti preseljena na East river, u Ujedinjene narode čija bi Opća skupština pod utjecajem Beograda mogla izglasati rezoluciju koja bi bila „platforma" novih pregovora sa Prištinom. Ta "platforma" imala bi samo jedan cilj - sačuvati Kosovo u granicama Srbije.

Kosovo je neovisnost proglasilo u veljači 2008., a od tada ga je priznalo 69 država, među kojima je i Hrvatska. Kosovo su priznale i 22 države članice Europske unije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika