22.07.2010. / 13:45

Autor: Nacionalova redakcija

Istraživanje: Nove turiste u Hrvatsku privlače prirodne ljepote

Za više od 65 posto ispitanika, najvažnija stvar koja ih je privukla u Hrvatsku bila je prekrasna priroda

Većina turista u Hrvatsku dolazi u vlastitom aranžmanuVećina turista u Hrvatsku dolazi u vlastitom aranžmanuUnatoč teškoj ekonomskoj situaciji, čini se da je Hrvatska i ovo ljeto uspjela privući nove posjetitelje. Prema rezultatima istraživanja koje je provela Visa, vodeći svjetski platežni brand, 60 posto ispitanika je po prvi puta posjetilo Hrvatsku, što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2009. godinu. Preostalih 40 posto ispitanika izjavilo je da su uživali u boravku u Hrvatskoj prilikom prošlih posjeta pa su se odlučili vratiti i ove godine.

Većina ispitanih turista, njih 65 posto, izjavilo je da su u Hrvatsku putovali u vlastitom aranžmanu, dok je preostalih 35 posto koristilo usluge putničke agencije. Iako Internet ostaje nadmoćan izvor informacija o Hrvatskoj, istraživanje provedeno 2010. godine otkriva iznenađujuće smanjenje njegova korištenja: 36 posto ispitanika izjavilo je da su putem Interneta dobili prve informacije o tome gdje ići na godišnji odmor, dok je u 2009. godini njih 44 posto tražilo informacije putem Interneta. Istraživanje je također otkrilo povećani trend u prepoznavanju hrvatskih televizijskih reklama. 14 posto ispitanih turista izjavilo je da su prve informacije vezane uz Hrvatsku dobili preko televizijskih reklama (u usporedbi sa samo 4 posto u 2009. godini), a 6 posto ispitanika prve je informacije dobilo preko različitih turističkih sajmova (8 posto u 2009. godini).

Istraživanje je također pokazalo da gotovo 60 posto turista koristi platežne kartice kao način plaćanja putovanja u Hrvatsku, od čega je 50 posto kartičnih transakcija izvršeno upravo Visa karticama. Kada je u pitanju način prijevoza, istraživanje je pokazalo silazni trend putovanja automobilom do Hrvatske, budući da se samo 30 posto ispitanika (32 posto u 2009. godini, 43 posto u 2006. godini) odlučilo za ovaj način putovanja, usprkos tome što Hrvatska ima vrlo dobro razvijenu cestovnu infrastrukturu. Putovanje zrakoplovom ostao je omiljeni način putovanja, te njega odabire 37 posto ispitanika za putovanje do odabrane destinacije. Kada stignu u Hrvatsku, velika većina odsjeda u privatnom smještaju (39 posto) ili hotelima (više od 34 posto), a ukupno ih 46 posto za smještaj plaća karticom. Rezultati istraživanja pokazali su da je korištenje Visa kartica prilikom plaćanja smještaja poraslo 3 posto od 2009. godine. Konkretno, 13 posto svih ispitanika smještaj plaća Visa karticama, što predstavlja udio od 51 posto u ukupnom plaćanju putem kartica.

Nadalje, pokazalo se da uvriježeno mišljenje da neki od turista donose hranu sa sobom u Hrvatsku nije točno. Samo tek nešto više od 5 posto ispitanika donosi hranu iz svojih domova, dok većina turista kupuje hranu u lokalnim trgovinama (više od 35 posto) ili jede u restoranima i hotelima (59 posto).

Iako gotovinsko plaćanje još uvijek predvodi u plaćanju hrane (74 posto), čini se da je 25 posto ispitanih turista (što je povećanje od 13 posto u usporedbi s 2009. godinom) svjesno pogodnosti koje im omogućuju kartice prilikom plaćanja hrane. Polovica ispitanih turista koja plaća hranu putem kartica koristi Visa karticu, dok ostali koriste druge platežne kartice.

"Činjenica da gotovo 50 posto ispitanih stranih turista odabire Visu za plaćanje putovanja, smještaja i hrane, pokazuje kako je plaćanje svakodnevne robe i usluga prikladno, sigurno i jednostavno. Priznanje je nadalje potvrđeno izvrsnom prihvatnom mrežom koju osigurava Visa kako bi zadovoljila potrebe stranih putnika i turista ovdje u Hrvatskoj", prokomentirao je Luka Gašparac, Country Manager Vise.

Istraživanje je provedeno među 400 ispitanika u 4 hrvatska grada: Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku ponajprije radi popularnosti ovih destinacija među stranim turistima. Velika većina od gotovo 71 posto ispitanika došla je iz zemalja Europske unije. Prirodne ljepote Hrvatske bile su glavni razlog za 65 posto turista koji su odabrali Hrvatsku za svoje ljetovanje, što je povećanje od 12 posto u usporedbi s 2009. godinom. 16 posto ispitanih turista navelo je dobru zabavu kao glavni razlog posjeta Hrvatskoj. Dok je 14 posto turista odabralo posjetiti Hrvatsku zbog niskih cijena, 3 posto turista došlo je u Hrvatsku radi dobrih mogućnosti za kupovinu. Veliki broj stranih turista posjetilo je Hrvatsku s prijateljima (50 posto), dok je 28 posto ispitanika bilo na odmoru zajedno s obitelji. Ovo ukazuje na trend koji govori da sve veći broj turista posjećuje Hrvatsku radi zabave.

Vezane vijesti

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

"Hrvatska je država turizma, a Izrael država turista jer putujemo tri puta godišnje i upravo je to dobitna kombinacija na zadovoljstvo obiju strana",… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika