22.07.2010. / 19:51

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Tadić: Moramo priznati, mišljenje ICJ-a o Kosovu teško za Srbiju

Tadić je naveo da će u danima koji dolaze biti pažljivo analizirano sve što je rečeno te situacija biti razmotrena u svim državnim institucijama Srbije

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić u četvrtak je mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti kosovske deklaracije o neovisnosti ocijenio teškim za Srbiju te istaknuo kako Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. "Odluka Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o neovisnosti Kosova ne povrijeđuje međunarodno pravo teška je za Srbiju i to otvoreno treba reći našoj javnosti.

Međutim, jasno je da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcjepljenje već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije o neovisnosti", kazao je Tadić na tiskovnoj konferenciji. Predsjednik Srbije kazao je kako tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se, kako je rekao, i ne dotiče. "Samim tim sud je izbjegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio je da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu Ujedinjenih naroda, Općoj skupštini. Politički zaključak, dakle, prepušten je Općoj skupštini Ujedinjenih naroda", naveo je Tadić.

Srbija: Nikad nećemo priznati Kosovo; SAD: Europa mora stati iza odluke suda

Srbija, dodao je, nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, jer smatra da jednostrana, etnički motivirana secesija nije u skladu s načelima Ujedinjenih naroda. Tadić je naveo da će u danima koji dolaze biti pažljivo analizirano sve što je rečeno te situacija biti razmotrena u svim državnim institucijama Srbije. Međunarodni sud pravde u četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Savjetodavno mišljenje ICJ-a pročitao je predsjednik suda Hisashi Owada koji je ustvrdio da međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i da stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika