23.07.2010. / 11:41

Autor: Nacionalova redakcija

Kalinić: Na Žitnjaku isteklo 130 tisuća litara dizela, Janaf lagao i pokušao sve zataškati

"Iako oni tvrde da je isteklo najviše 3000 litara dizela, prema našim informacijama isteklo je 130 tisuća litara dizela", rekao je Kalinić

Pavle KalinićPavle Kalinić

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić optužio je rukovodstvo kompanije Janaf da su željeli zataškati jučerašnji ekološki incident izlijevanja velike količine dizela na području Žitnjaka, dodajući da bi se to vjerojatno i dogodilo da nije izvršen veliki pritisak na vodstvo te tvrtke. Štoviše, Kalinić tvrdi da je Janaf obmanuo javnost, nakon što je ipak sinoć izašao s informacijom da je do incidenta došlo. "Iako oni tvrde da je isteklo najviše 3000 litara dizela, prema našim informacijama isteklo je 130 tisuća litara dizela", rekao je Kalinić Večernjem listu, ističući da je tu informaciju dobio od 'čovjeka iz sustava'. Ipak, ne želi otkriti njegovo ime. "Znate kako zviždači završavaju u Hrvatskoj", veli Kalinić.

Priopćenjem se oglasila i Zelena lista, tražeći ostavku Ante Markova, čelnog čovjeka te kompanije.

"Tri tisuće litara dizela je iscurilo u okoliš, a državna tvrtka Janaf jedva da je i policiji dozvolila prilaz svojim postrojenjima! Ne dozvoliti gradskim službenicima za hitne intervencije nikakav pristup i uvid u razmjere ekološkog incidenta zaista je bezobrazluk kakav si teško može dozvoliti i mnogo moćnija i veća Ina. Ovakvo nečuveno ponašanje otvara mnoga druga pitanja, ne obavezno vezana za zagađenja ili zaštitu okoliša, kao na primjer: Je li Janaf država u državi? Ili je to samo dobro uhodana praksa naftnih monopolista? Je li Janaf još uvijek hrvatski ili se već osjeća ex-teritorijalno kao dio ruskog Družba Adrije, pa ne vidi potrebu da se povinuje hrvatskim vlastima?", poručili su u današnjem priopćenju za javnost iz Zelene liste.

Ante MarkovAnte MarkovPodsjetimo, o tome ekološkom incidentu zagrebačke vlasti obaviještene su jučer od strane građana, dok Janafovo osiguranje nije dopustilo djelatnicima Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ulazak u sporno skladište. Uz to, Janaf nije želio dati nikakve informacije o nesreći koja se dogodila. Štoviše, osiguranje je tvrdilo kako nesreće uopće nije ni bilo! Naknadno je Janaf - u kasnim večernjim satima - ipak priopćio da je 'prilikom redovite manipulacije derivatima došlo do manjeg curenja dizela u krugu Terminala Žitnjak', te da je 'curenje odmah primijećeno i zaustavljeno, šteta je sanirana i više nema nikakve prijetnje za okoliš'.

"Na primjeru eko-incidenta u Janafovim terminalima na Žitnjaku svi građani Hrvatske mogu zorno vidjeti što čeka našu zemlju ukoliko projekt Družba Adrija ikada zaživi.To je prije svega bahatost, i bezobzirno gaženje propisa i sustava zemlje domaćina preko čijeg teritorija idu cijevi s naftom. Ili drugim riječima – profit nama, a zagađena voda i zemlja vama, pa si je sanirajte kako znate i umijete. I da se niste usudili ništa pitati jer to je naš internacionalni biznis", ističu iz ove udruge. "Zelena lista smatra da bi za početak Ante Markov kao državni službenik na čelu državne tvrtke trebao podnijeti ostavku za krajnje neodgovorno ponašanje i postupanje povodom jučerašnjeg incidenta. Taj incident dokazuje da Janaf uopće nije spreman za organizaciju transporta većih količina nafte na siguran način. Ako je Vlada zaista odlučila upustiti se u tu avanturu zvanu Družba Adrija, morala bi imati barem toliko savjesti da na tako odgovoran položaj zaposli stručnjaka iz te branše, a ne stranačkog podobnika opće namjene", stoji u priopćenju Zelene liste.

Vezane vijesti

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Grad Sisak će kazneno goniti bivšu ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marinu Matulović Dropulić, zbog pogodovanja u… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 23.07.10. 11:52

Samostalna nezavisna država Žitnjak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika