23.07.2010. / 17:02

Autor: Nacionalova redakcija

Incident na Žitnjaku: Ministarstvo zaštite okoliša naredilo Janafu sanaciju kanala

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas su izvijestili kako je, prilikom inspekcijskog nadzora povodom istjecanja dizel goriva na Žitnjaku, inspekcija zaštite okoliša pregledom lokacije utvrdila onečišćenje unutar kanala cijevne trase u dužini 20 do 30 metara pa je naredila Janafu da pristupi sanaciji onečišćene površine kanala, što je Janaf i započeo.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović DropulićMinistrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović DropulićIz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas su izvijestili kako je, prilikom inspekcijskog nadzora povodom istjecanja dizel goriva na Žitnjaku, inspekcija zaštite okoliša pregledom lokacije utvrdila onečišćenje unutar kanala cijevne trase u dužini 20 do 30 metara pa je naredila Janafu da pristupi sanaciji onečišćene površine kanala, što je Janaf i započeo.

"Djelatnici ovlaštene tvrtke Aeks su, po pozivu iz Janafa, započeli s uklanjanjem zaostalog tekućeg sadržaja - eurodizela, pjena, vode iz hidrantske mreže, nakon čega je onečišćena površina posipana apsorpcijskim sredstvom, a prikupljeni tekući sadržaj u količini od oko 2,5 metara kubnih privremeno je odložen u spremnik koji se nalazi na lokaciji i koristi se za prihvat nesukladne robe", stoji u priopćenju iz ministarstva.

Također napominju kako su nadzor i kontrola sanacije danas nastavljeni i da su još u tijeku, kao i utvrđivanje količine eurodizela istekle iz cjevovoda.

Iz nadležnog ministarstva podsjećaju kako je inspekcija zaštite okoliša obavila inspekcijski nadzor odmah po pozivu Županijskog Centra 112, zaprimljenog jučer oko 19 sati, o onečišćenju okoliša izazvanog istjecanjem naftnih derivata na lokaciji Žitnjak, koju koriste tvrtke Janaf i Dioki.

U nadzoru je utvrđeno da je prilikom pretakanja eurodizela između dva spremnika zapremine 2000 kubnih metara odnosno 680 kubnih metara, a u kojima pravna osoba Janaf, za potrebe Petrol Hrvatska, skladišti naftne derivate, i koje je obavljano oko podneva istog dana, iz cjevovoda istjecao eurodizel zbog pogrešnog spajanja cjevovoda obavljanog prethodnog dana od strane tvrtke Montmontaža N.E.P., Zagreb.

Djelatnici Janafa su odmah po uočavanju istjecanja eurodizela zatvaranjem ventila na pumpi za pretakanje derivata i spremnicima spriječili njegovo daljnje istjecanje, stoji u priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša.

Vezane vijesti

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Sisak će kazneno goniti Marinu Matulović Dropulić zbog JANAF-a

Grad Sisak će kazneno goniti bivšu ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marinu Matulović Dropulić, zbog pogodovanja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika