26.07.2010. / 10:25

Autor: Nacionalova redakcija

Rusi odbili izručenje: Bogoljub Karić dobio politički azil u Moskvi

Bogoljub i Sreten Karić se niti jednom nisu pojavili pred istražnim sucem jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Karić je iz Srbije pobjegao u veljači 2006. i od tada je u nekoliko navrata preko odvjetnika sudu nudio jamčevinu

Bogoljub Karić (Foto: blic.rs)Bogoljub Karić (Foto: blic.rs)Bogoljub Karić dobio je politički azil u Rusiji i zbog toga ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove tjeralice raspisane zbog sudskog procesa koji se vodi oko afere "Mobtel".

Beogradski Blic saznaje kako je Ministarstvo pravde Srbije krajem prošlog tjedan obavješteno da Karićevo izručenje nije moguće jer je on zatražio azil, koji mu je i odobren.

Bivši vlasnik "Mobtela" i prvi čovek pokreta "Snaga Srbije" osumnjičen je da je državu oštetio za oko 40 milijuna eura.

Istraga protiv 25 sudionika afere "Mobtel", među kojima su braća Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić, kao i njihova sestra Olivera Nedeljković, počela je sredinom siječnja 2006. godine i u međuvremenu je dopunjavana brojnim zahtjevima i proširenjima.

Karićima je stavljano na teret da su dio prihoda tvrtke "Mobtel" preko poduzeća "Daki internacional" prebacivali na osobne račune. Na teret im se stavlja i da su preko "Astra banke" na Cipru omogućili devizne kredite bez garancija ciparskim poduzećima "Jusiko", u vlasništvu Bogoljuba Karića.

Bogoljub i Sreten Karić se niti jednom nisu pojavili pred istražnim sucem jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Karić je iz Srbije pobjegao u veljači 2006. i od tada je u nekoliko navrata preko odvjetnika sudu nudio jamčevinu.

Posljednji put Karićevi odvjetnici su 2008. godine nudili 300.000 eura, ali je iz Ministarstva pravde odgovoreno da jamčevina za obranu sa slobode može iznositi oko 14 milijuna eura jer je to trećina sume za koju se sumnja da je Karić pronevjerio.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika