26.07.2010. / 14:50

Autor: Martina Čizmić

Princ Luitpold od Bavarske: Želio bih kupiti pivovaru u Splitu, ali je preskupa

Ne može izdvojiti velika sredstva za zemljište, jer bi nas to prisililo da srušimo pivovaru i okrenemo se poslu s nekretninama. A to nije naš posao, ističe princ Luitpold

Princ Luitpold od Bavarske na viteškom turniru (Foto: S. Hasanić)Princ Luitpold od Bavarske na viteškom turniru (Foto: S. Hasanić)Sudbina Jadranske pivovare koja već nekoliko godina ima problema s profitabilnošću, a koja se našla u središtu pozornosti kada ju je vlasnik, Pivovarna Laško, željela prodati ili zatvoriti, s posebnom se pozornošću prati i u stotinama kilometara udaljenom Kaltenbergu. Naime, u Jadranskoj se pivovari proizvodi Kaltenberg pivo za ovaj dio Europe.

Imali smo priliku razgovarati s predsjednikom uprave pivovare "König Ludwig GmbH & Co. KG Schlossbrauerei Kaltenberg", ujedno i princem od Bavarske, Luitpoldom tijekom posjeta viteškom turniru koji organizira na svom posjedu četrdesetak kilometara od Muenchena.

Nacional.hr: Kaltenberg pivo je već godinama prisutno na hrvatskom tržištu. Kako ste zadovoljni njegovom prodajom i koji su vaši planovi za njegovu budućnost?
Tijekom, sada već 15 godina koliko smo prisutni u Hrvatskoj uvijek je bio užitak raditi. Mislim da smo u tom periodu naše pivo razvili u prepoznatljiv proizvod i ostvarili dobre rezultate. Imali smo nešto problema tijekom posljednje dvije-tri godine, dijelom i zbog promjene vlasnika pivovare i kooperanata. No, proizvodnja i dalje ide, a naši su potrošači i dalje vjerni Kaltenbergu. Nadamo se da ćemo i u budućnosti moći ostati u Splitu i, uz malo sreće, preuzeti kontrolu nad marketingom i prodajom.

Nacional.hr: Jeste li zainteresirani za kupovinu Jadranske pivovare?
To je teško pitanje iz veoma jednostavnog razloga. U proteklih 5-6 godina obujam proizvodnje u toj pivovari je veoma nizak, a vrijednost same pivovare je gotovo na nuli jer je proizvodnju zbog troškova gotovo nemoguće održavati. No, ona se nalazi na veoma vrijednom komadu zemlje, a mi nismo prodavatelj. S komercijalnog gledišta, pivovaru je moguće voditi samo ukoliko imate proizvod koji će donositi profit. No, ako gledate kao investitor u nekretnine, pozicija je sasvim drugačija, jer u tom slučaju niste zainteresirani za proizvodnju.

Mi smo proizvođači piva, a ne špekulanti. Za nas je ona zanimljiva samo ako može postati profitabilna. Ne možemo izdvojiti velika sredstva za zemljište, jer bi nas to prisililo da srušimo pivovaru i okrenemo se poslu s nekretninama. A to nije naš posao. To je, u biti problem s kojim se suočavamo proteklih nekoliko godina.

Nacional.hr: Imate sinove, planiraju li oni nastaviti obiteljski posao?
Imam tri sina, a kako je ovo veoma zanimljiv posao, siguran sam da će ga netko od njih nastaviti. Naša obitelj bavi se proizvodnjom piva 750 godina i nije izgledno da će prestati. Zasigurno ćemo ostati u pivovarskom poslu u Hrvatskoj i nastojati ga povećati.

Vezane vijesti

Znanstvenici će obnoviti pivo s broda potopljenog 1840.

Znanstvenici će obnoviti pivo s broda potopljenog 1840.

Ako biste rado probali pivo staro 170 godina, ne gubite nadu jer finski istraživači možda uspiju obnoviti pivo iz 1840. zahvaljujući tome što su u… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 26.07.10. 19:57

svi bi DJABA--i ja bi DJABA- ima sta u Hrvatskoj DJABA......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika