27.07.2010. / 14:28

Autor: Nacionalova redakcija

Sanader pred Povjerenstvom za Inu: Bivši premijer svjedoči 13. rujna

Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine zaduženo je za istragu svih ugovora kojima je Ina eventualno prodavala svoje dionice ili stjecala udjele u drugim društvima te zapisnika sa sjednica svih povjerenstava koja su od 2002. radila na privatizaciji Ine, izmjenama dioničarskog ugovora te ugovora o plinskom poslovanju

Ivo SanaderIvo SanaderIako je Ina dostavila traženu dokumentaciju članovima saborskog povjerenstva koje treba istražiti okolnosti privatizacije naše najveće naftne kompanije, i dalje je previše toga nejasno. Zato su jednoglasno odlučili 13. rujna u 11 sati pozvati svjedoke. I to glavne aktere ove mutne privatizacijske priče.

Odlučeno je da će se 13. rujna na svjedočenje pred Povjerenstvom pozvati bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik NO Ine Slavko Linić, bivši ministar gospodarstva u vrijeme početka privatizacije Ine Ljubo Jurčić, bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević, ali i njihovi HDZ-ovi nasljednici, potpredsjednik Vlade Ivan Šuker i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, bivši premijer Ivo Sanader i aktualni predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott.

Zakon propisuje da se svjedočenju pred saborskim istražnim povjerenstvom moraju odazvati svi hrvatski državljani.

"Riječ je o ukupno sedmorici svjedoka koji bi nam morali objasniti određene poteze koji su se odnosili na privatizaciju ili na preuzimanje plinskog poslovanja", kazala je predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec na konferenciji za novinare, nakon dijela sjednice zatvorenog za javnost.

Istražno povjerenstvo od Vlade je zatražilo da skine oznaku tajnosti s ugovora Vlade i MOL-a o plinskom biznisu, s obrazloženjem da poslovi vezani uz strateški energent moraju biti dostupni javnosti. Vlada Jadranke Kosor, međutim, nije skinula oznaku tajnosti, a obrazložila je to činjenicom da joj MOL nije dao potrebnu suglasnost. Iz tog razloga Povjerenstvo o plinskom biznisu raspravljalo je iza zatvorenih vrata.

Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine zaduženo je za istragu svih ugovora kojima je Ina eventualno prodavala svoje dionice ili stjecala udjele u drugim društvima te zapisnika sa sjednica svih povjerenstava koja su od 2002. radila na privatizaciji Ine, izmjenama dioničarskog ugovora te ugovora o plinskom poslovanju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika