29.07.2010. / 13:14

Autor: Nacionalova redakcija

Svjetska partnerska konferencija: Microsoft i partneri u cloud computingu

Hrvatske tvrtke, partneri Microsofta, zadovoljne su sudjelovanjem na ovogodišnjoj partnerskoj konferenciji u SAD-u te kažu kako će im stečena znanja i uvid u nove Microsoftove tehnologije pomoći u razvoju lokalnih 'cloud' rješenja temeljenih na platformi Azure. Ujedno procjenjuju da će 'cloud' rješenja biti naročito zanimljiva i malim i srednje velikim hrvatskim tvrtkama koje će njihovom primjenom moći ostvariti značajne uštede

Steve BallmerSteve BallmerWorldwide Partner Conference (WPC) središnje je okupljanje Microsoftovih partnera iz cijeloga svijeta, a ovogodišnja partnerska konferencija, održana u Washingtonu, dodatno je dobila na značaju jer su partneri imali prilike vidjeti i čuti što Microsoftova strategija cloud computinga znači za njihovo poslovanje. Više od 9.500 sudionika - uključujući i partnerske tvrtke iz Hrvatske - imalo je priliku neposredno od vodećih ljudi Microsofta saznati kako svoj današnji partnerski model suradnje s Microsoftom mogu prilagoditi vremenu cloud computinga i uvođenju nove platforme Microsoft Azure kod svojih korisnika.

Oko 640 tisuća Microsoftovih partnera djeluje u globalnom ekosustavu koji je prošle godine stvorio više od 6 milijuna novih radnih mjesta i donio više od 537 milijardi dolara lokalnim gospodarstvima u zemljama gdje partneri posluju. U Hrvatskoj je gotovo polovica poslova u IT industriji danas na neki način vezana uz Microsoftove tehnologije i rješenja, pri čemu oko 6 tisuća zaposlenih radi direktno u Microsoftovom partnerskom ekosustavu koji čini gotovo tisuću tvrtki.

Ti partneri sada imaju novu poslovnu priliku: mogu pratiti prijelaz korisnika i cjelokupne informatičke industrije na usluge koje se temelje na cloud computingu i na taj način razvijati i širiti svoje poslovanje. Analitička kuća IDC procjenjuje da će usluge temeljene na cloudu utjecati na porast kupovine softvera za oko 19 posto do 2013.-2014. na globalnoj razini, dok će ulaganje u same cloud usluge rasti i do pet puta brže od sveukupne potrošnje na aplikacijski softver. IDC-ovi podaci za Hrvatsku govore kako bi udio cloud rješenja u ukupnoj domaćoj IT industriji mogao iznositi oko 3 posto do 2013.

„Nalazimo se u vrlo važnom trenutku što se same tehnologije tiče. Za naše krajnje korisnike 'cloud computing' stvara veliku dodatnu vrijednost, a ona se lako pretvara u značajne prilike i nove mogućnosti koje stoje pred Microsoftom i njegovim partnerima. Kao i kod svih ranijih tehnoloških tranzicija kroz koje smo u povijesti prolazili, Microsoft će i ovoga puta svojim partnerima pomoći da iskoriste poslovnu i tehnološku priliku koja je pred nama te da prihvaćanjem novih tehnologija uistinu postanu tvrtke koje potiču razvoj svojih lokalnih gospodarstava i stoje iza njihovih uspjeha", riječi su kojima je Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta, pozdravio partnere na otvaranju konferencije.

U suradnji s tehnološkim partnerima - Dellom, eBayom, Fujitsuom i HP-om - Microsoft je na WPC-u predstavio i kompletno rješenje za svoju platformu Azure. Ovo rješenje uključuje već najavljeni i poznati softver (Windows Azure i SQL Azure) u kombinaciji s hardverskim rješenjem koje su hardverski partneri izradili upravo po specifikacijama Microsofta, a namijenjeno je podatkovnim centrima koji žele ponuditi infrastrukturu za cloud rješenja temeljena na ovoj platformi.

Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, komentirao je značaj sudjelovanja hrvatskih tvrtki na WPC-u ovim riječima: „Zahtjevi za učinkovitijim, modernijim i široko dostupnim informacijama i servisima te potreba za čim većom konkurentnošću ponukali su Microsoft na ovu veliku investiciju i razvoj platforme Azure. Baš kao što je ova investicija važna za nas, važna je i za naše partnerske tvrtke jer im omogućava da razvijaju nove i inovativne aplikacije i rješenja kod svojih korisnika. Našim partnerima pružamo infrastrukturnu i tehnološku potporu stavljajući pritom poseban naglasak na ono što će tvrtkama biti važno nakon što se odluče za primjenu 'cloud' rješenja - sigurnost, privatnost podataka, upravljanje rizikom, zaštita identiteta i kontrola pristupa. Microsoftovo dugogodišnje iskustvo u raznim 'cloud' uslugama koje korisnici gotovo da više i ne doživljavaju kao takve - poput Hotmaila i Windows Live usluga - dokaz je da sada možemo ovaj koncept proširiti i na poslovna rješenja zadržavajući pritom veliku razinu pouzdanosti i sigurnosti."

Dojmovi hrvatskih partnera Microsofta o sudjelovanju na WPC-u

Bruno Badurina iz zagrebačke tvrtke Badurini o vrijednosti sudjelovanja na Microsoftovoj Svjetskoj partnerskoj konferenciji kaže: „Posljednjih godina Microsoft ulaže uistinu mnogo napora na povezivanju partnera iz cijelog svijeta na razmjeni znanja i iskustva, te pomaže zajedničkom nastupu partnera u ostvarivanju napretka bez obzira na države i društva iz kojih dolaze. To nam omogućava da se lakše i brže povezujemo i povećavamo svoju konkuretnost ne samo na hrvatskom tržištu, već i na tržištima regije i svijeta. Prava je vrijednost konferencije u ovim susretima i kontaktima ostvarenim tijekom nje, a za nas kao sistem-integratora i VAR tvrtku (Value Added Reseller) bio je naročito važan uvid u novu platformu i nov hardver koji će podržavati ove nove tehnologije".

„Microsoft je ove godine napravio veliki korak prema uvođenju novih servisa, osvajanju enterprise tržišta te novom načinu poslovanja koje je vezano uz paradigmu cloud computinga. To će sve znatno - u pozitivnom smislu - promijeniti daljnji razvoj IT tvrtki i cijelog tržišta. Poslovna snaga Microsofta kao i mogućnost da utječe na trendove u informatičkoj industriji čine poziciju nas kao Microsoftovih partnera uistinu dobrom dok razmišljamo o tranziciji u vrijeme cloud computinga. Promjena načina poslovanja naših korisnika i unaprjeđenje tog poslovanja korištenjem rješenja smještenih u 'oblaku' jednostavno su nezaobilazni pa smatramo da smo nakon posjete ovogodišnjem WPC-u stekli potrebna znanja i informacije o Microsoftovoj strategiji i platformi Azure te možemo i u Hrvatskoj uspješno razvijati ovakva rješenja", izjavio je Nenad Paladin, voditelj prodaje u riječkom Ventexu, jednom od Microsoftovih partnera u Hrvatskoj.

S njim se slaže i Bruno Badurina: „Cloud computing dugo je prisutan u IT-u, ali usluge koje ćemo Microsoft i mi kao partneri uskoro moći ponuditi i na našem tržištu otvaraju novu dimenziju pristupa informacijama i uslugama. Ove usluge nisu više vezane samo za velike korporacije, već će biti naročito zanimljive našim malim i srednjim tvrtkama jer će one bez velikih ulaganja u infrastrukturu moći dobiti sve usluge i sigurnost velikih IT sustava, ali uz pritom jasno definiranu cijenu bez skrivenih troškova i briga o legalnosti i nadogradnjama na nove verzije programa".

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika