30.07.2010. / 11:27

Autor: Nacionalova redakcija

Zbog stava o Kosovu Srbija se kocka s kandidaturom u EU

"Šanse Srbije u UN-u su hazarderske jer riskiramo još veći poraz u UN-u, nego u Haagu. Mi ekonomski nismo spremni za dugoročan sukob s najvećim silama i ne možemo sebi dozvoliti konfliktne odnose s EU" upozorava Predrag Simić, bivši veleposlanik Srbije u Parizu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić i predsjednik Boris TadićMinistar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić i predsjednik Boris TadićPodnošenjem rezolucije u Ujedinjenim Narodima, bez konzultacija s najvećim svjetskim silama, Srbija je ušla u novu, vrlo rizičnu fazu i svoju kandidaturu u EU stavila je na kocku, upozoravaju diplomati i stručnjaci za međunarodnu politiku.

Beogradski Blic piše kako je na Srbiju povećan pritisak da povuče svoju rezoluciju u UN uz upozorenje kako ne može očekivati nastavak približavanjem europskim integracijama ako nastavi ovim smjerom.

Naime, javna je tajna da su Njemačka i Velika Britanija još proljetos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uvjetovale ponašanjem Srbije prema Kosovu. Veleposlanik Velike Britanije u Beogradu jučer je i službeno, u razgovoru za BBC, rekao da je tekst srpske rezolucije neprihvatljiv i da je EU iznenađena potezom Srbije te je pozvao Beograd da se vrati na konzultacije s EU o tekstu rezolucije koje su počele prije tjedan dana.

"Od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde prije tjedan dana, EU je zajedno sa svojim srpskim kolegama radila na sastavljanju zajedničke rezolucije koja bi bila poslana Generalnoj skupštini UN-a", rekao je Stephen Wordsworth koji je objasnio da su početkom tjedna u Bruxellesu vođeni razgovori o elementima zajedničke rezolucije.

Wordsworth je naglasio da je u utorak popodne Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo predstavnike Velike Britanije, SAD-a, Italije, Francuske i Njemačke, te im je podijeljen ncrt rezolucije Srbije

"Zbog toga nas je iznenadila informacija koju smo dobili kasnije tog dana da je Srbija u UN već podnijela nacrt svoje rezolucije", rekao je Wordsworth.

Kako neslužbeno saznaje Blic u diplomatskim krugovima u Beogradu ovakav potez srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova je ocijenjen kao "uvredljiv", a odustajanje od dogovora izazvalo je, kažu diplomati, "gubitak povjerenja".

"Smatramo da je žalosno što se Srbija nije uključila u ozbiljne konzultacije prije nego što je podnijela svoju rezoluciju s ciljem da postigne konsenzus o tekstu koji bi mogle podržati sve zainteresirane strane", priopćeno je Blicu iz veleposlanstva SAD-a u Beogradu.

"Šanse Srbije u UN-u su hazarderske jer riskiramo još veći poraz u UN-u, nego u Haagu. Mi ekonomski nismo spremni za dugoročan sukob s najvećim silama i ne možemo sebi dozvoliti konfliktne odnose s EU" upozorava Predrag Simić, bivši veleposlanik Srbije u Parizu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 30.07.10. 11:36

KAKO BRE VI SRBI NISTE EKONOMSKI SPREMNI,ahahahhaahahhaha NITKO NESME DA VAS BIJE,ahaahahahahahahh GLUP NAROD-- NECE SE S TIM POMIRITI DA JE DOSLO VRIJEME DA UPOZNATE VASE BIOLOSKE GRANICE --BEOGRAD I OKOLINA.........


registracija
8/7/09

bankar, 31.07.10. 21:46

zamisli da nama kaže netko dajte nam dalaciju ili istru pa će te ući u uniju šta bi im mi rekli? rekli bi im popušite kurac bar većina nas ne jamčim za onaj ustaški dio hrvatske koji su već jednom prodali istru i dalmaciju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika