02.08.2010. / 10:08

Autor: Tonko Vulić

Proširene vene problem su već od adolescencije

Ovaj problem zahvaća gotovo 50% žena, ali i samo nešto manji postotak muškarca, koji su donedavno te probleme skrivali ili nisu obraćali pažnju na njih. Najprihvaćenija metoda liječenja je UGFS, odnosno injiciranje specijalne pjene pod ultrazvukom u točno određeno mjesto, što dovodi do sljubljivanja zidova te vene i njena postupna nestajanja kroz dva do tri mjeseca

Bolest proširenih vena jedan je od najčešćih zdravstvenih problema u civiliziranom svijetu. Zahvaća gotovo 50% žena, ali i samo nešto manji postotak muškarca, koji su donedavno te probleme skrivali ili se nisu obazirali na njih. Proširene (varikozne) vene su široke, vijugave, okom vidljive površne vene na nogama.

Gotovo su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena koji kontroliraju tijek krvi od periferije ka srcu i plućima gdje krv dobije kisik i preko arterija se vraća u tkiva. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcioniraju dobro, krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene izazivajući njezino proširenje.

Uzroci proširenih vena su prvenstveno genetski, pojavljuju se i pogoršavaju u trudnoći ili tijekom uzimanja kontracepcijskih tableta, a mogu ih uzrokovati i trauma, udarac, ozljede kralježnice, spuštena stopala, duže sjedenje i stajanje, debljina, visoke potpetice i uska obuća jer smanjuju rad "mišićne pumpe" .

Detalje pročitajte u tiskanom izdanju Zdravog života!

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika