06.08.2010. / 15:38

Autor: Nacionalova redakcija

Video: Požari haraju istokom Europe, moguće širenje radijacije iz okolice Černobila

Ruske vlasti su zbog požara morale preseliti bojne projektile i evakuirati dječje ljetne kampove te pojačano nadziru područja od nuklearnog rizika, dok Moskvu pored vrućina muči i dim

U Moskvi se danas očekuju temperature od 40 stupnjeva, a dim od požara još više otežava situaciju (Foto: Reuters)U Moskvi se danas očekuju temperature od 40 stupnjeva, a dim od požara još više otežava situaciju (Foto: Reuters)Požar koji već danima bjesni po Rusiji bi se uskoro mogao proširiti i na područje koje je zahvaćeno radijacijom iz Černobila. Ukoliko do toga dođe radijacija će dospjeti u dim, a vjetrovi bi je mogli raznijeti diljem Europe ili Azije. Zasad nema naznaka da će širenje požara uskoro biti zaustavljeno.

Inače u Moskvi je i dalje teško stanje koje otežavaju visoke temperature. Tijekom danase očekuje da će termometar u ruskoj prijestolnici doći do 40 stupnjeva, a dim s požara šuma i tresetišta stvara velike probleme stanovnicima Moskve. Neki stanovnici Moskve nose zaštitne maske čija je prodaja u trgovinama naglu porasla. Drugi prekrivaju lice rupčićima.

"Dim je zahvatio cijeli grad, stanje se pogoršava", rekao je Aleksej Popikov, direktor javnog poduzeća za zaštitu okoliša Mosekomonitoringa.

Do sada su požari odnijeli 52 ljudska života, po novim podacima koje je u petak objavilo rusko ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja.

"Medicinska pomoć pružena je 471 osobi, od kojih je 72 smješteno u bolnicu. Poginulo je 52 ljudi", kaže se u priopćenju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje u sedam regija kojima haraju požari, a vrućinama koje traju već više od mjesec dana ne nazire se kraj.

Ministarstvo za izvanredne situacije uputilo je u petak poziv dobrovoljcima da pomognu vatrogascima.

Ruske vlasti su zbog požara morale preseliti bojne projektile i evakuirati dječje ljetne kampove te pojačano nadziru područja od nuklearnog rizika, dok Moskvu pored vrućina muči i dim.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika