08.08.2010. / 12:16

Autor: Nacionalova redakcija

Prosvjed u Đakovu: 'Ovo je početak, blokirat ćemo i Slavoniju i cijelu Hrvatsku'

Podrška prosvjedu stigla je i iz Koodrinacije seljačkih udruga svih slavonskih županija, a sa skupa je poručeno da je zadnji prosvjed upozorenja prije nego blokiraju Slavoniju i Hrvatsku

Nezadovoljni prosvjednici blokirali su centar Đakova (Foto:Marko Mrkonjic/PIXSELL)Nezadovoljni prosvjednici blokirali su centar Đakova (Foto:Marko Mrkonjic/PIXSELL)Vladina odluka da se đakovačka ergela, koja postoji već 500 godina, pripoji onoj u Lipiku, izazvala je ogorčenje građana Đakova i Slavonije, koje se u nedjelju prelilo i na ulice.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana okupile su se stotine Đakovčana. Pridružili su im se poljoprivredni proizvođači, koji su traktorima blokirali pristup centru grada.

Time se nastavlja prepirka lokalnih vlasti Đakova i Lipika nakon Vladine odluke o pripajanju đakovačke ergele lipičkoj.

"Ovo je dan kada tražimo ostavku ministra pravosuđa jer je on predložio ovakvu skandaloznu odluku", rekao je gradonačelnik Zoran Vinković na prosvjedu dok je ponovio da u slučaju ergele postoji samo privatni interes na način da se uništiti sve sveto u Đakovu, u Slavoniji i to tako da se spoji nespojivo.

"Ne promijeni li Vlada svoju odluku o pripajanju đakovačke ergele centru i ergeli u Lipiku, organizirat ćemo blokadu prometa u Đakovu, pa i Slavoniji i Hrvatskoj", najavio je Vinković.

Gradonačelniku Lipika poručio je kako nema ništa protiv Lipika i tamošnje ergele, već da se zalaže da obje ergele imaju svoju samostalnost, svoju pravnu osobnost.

Svih pet predstavnika seljačke koordinacije - Tomislav Pokrovac, Josip Zmaić, Mato Brlošić, Vinko Pipić i Dragutin Dukić, dali su podršku Gradu Đakovu i izrazili svoje protivljenje Vladinoj odluci, zatraživši da Vlada odustane od pripajanja Ergele Đakovo Lipiku.

"Nećemo stati s prosvjednim aktivnostima sve dok Vlada ne povuče svoju odluku", rekao je Pokrovac, a Zmaić ocijenio kako je 'slučaj Ergela' izmišljeni problem kojim, rekao je, Vlada želi odvući pažnju javnosti sa stvarnih problema.

Potporu đakovačkoj Ergeli u ime Osječko-baranjske županije dao je dožupan Željko Kraljičak.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 08.08.10. 15:42

ma sve prilaze slavoniji blokirajte tak niš koristi od vas


registracija
6/10/09

pfefer, 08.08.10. 15:45

država treba ergelu prodati đakovu pa nek si onda imaju jer šta če državi još više konja dosta ih ima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika