20.08.2010. / 15:04

Autor: Deutsche Welle

Gamescom - sajmom superlativa do stare slave

U Kölnu je za publiku otvoren Gamescom, najveći sajam video igara u Europi. Navala je velika ali utržak ove branše već godinama pada. Hoće li to promijeniti agresivna strategija proizvođača?

Računalne igrice imaju velik broj poklonika koji s nestrpljenjem očekuju noviteteRačunalne igrice imaju velik broj poklonika koji s nestrpljenjem očekuju noviteteZlatne godine i rekordni dobici su za branšu stvar prošlosti. Za tekuću godinu analitičari iz Udruge za ispitivanje potrošnje (GfK) predviđaju smanjenje tržišta od čak pet posto. Središnji sajam predstavnika svijeta video igara Gamescom u Köelnu, unatoč tomu bilježi rekorde. Preko 500 tvrtki će do nedjelje na sajmu priedstaviti preko 200 novih igara a očekuje se dolazak oko četvrt milijuna posjetitelja.

Daleka budućnost 3D segmenta

U četvrtak ujutro red pred ulazom u sajamske hale u kelnskoj četvrti Deutz nalikovao je redu uoči objavljivanje novog nastavka Harryja Pottera. U devet sati stotine ljubitelja igara, uglavnom muškaraca srednje i mlađe dobi, nahrupilo je u paviljone sa samo jednim ciljem: među prvima sjesti za jednu od preko 10.000 igraćih konzola i zaigrati neku od novih igara koje se predstavljaju na sajmu. Već nekoliko minuta nakon otvaranja sve konzole su bile zauzete. Najveći red je zabilježen pred štandom američke tvrtke Blizzard Entertainment koja u gradu na Rajni predstavalja svoj dugoočekivani, treći nastavak igrice "Diablo".

No gužva i oduševljenje vjerne publike ne umanjuje zabrinutost branše koja se nakon godina booma nalazi u krizi. I dok mnogi za smanjenje utrška krive globalnu gospodarsku krizu, sve su glasniji oni koji krivnju za trenutnu stagnaciju vide kod samih proizvođača. Tvrtke razvoju novih igara prilaze s premalo entuzijazma i novih ideja, moglo se uoči sajma pročitati u stručnom tisku. Stvar ne leži u budžetu jer se na razvoj nekih od jačih naslova još uvijek troše dvoznamenkasti milijunski iznosi. Oni međutim rijetko uspjevaju povratiti uloženi novac. Proizvođači između ostalog spas vide i u razvoju trodimenzionalnih igara. No ovaj segment je još uvijek u povojima i poznavaoci branše se još uvijek spore oko tehničke spremnosti za iskorak u 3D svijet.

Igrice se sele s kauča

Najveća bitka se stoga trenutno vodi oko igrica koje zahtijevaju pokret. Nakon što je Nintendo sa svojom Wii konzolom dokazao da igranje video igrica nije ekszluziva čudaka s prekomjernom tjelesnom težinom, rasplamsala se bitka oko ovog novog segmenta koji ujedinjuje stvarnu i virtualnu akciju. Nintendova konkurencija iz Sonyja i Microsofta u Kölnu predstavljaja svoje odgovore na Wii koji bi se još tijekom jeseni, a u svakom slučaju prije Božića, trebali pojaviti na tržištu. Daljnje nade proizvođači polažu u razvoj online igara s kojima se trenutno zarađuje nekoliko puta manje nego s igricama za klasične konzole. No tu leži veliki potencijal posebice u igricama koje su vezane za socijalne platforme poput "FarmVillea" koje su se pokazale kao pravi strojevi za tiskanje novca. Da je budućnost internetske zabave upravo u ovom segmentu pokazuju i šuškanja da je svemoćni Google uložio preko 100 milijuna dolara u tvrtku Zynga koja je autor popularnog "FarmVillea".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Breivik se računalnim ratnim igricama uvježbao za napade

Breivik se računalnim ratnim igricama uvježbao za napade

Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je u četvrak da je zbog teškoća u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi čak tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika