21.08.2010. / 12:21

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Razarajući potres mogao bi ubrzo zatresti Kaliforniju

Geolozi ocjenjuju sa 70 postotnom sigurnošću da bi do velikog razarajućeg potresa u Kaliforniji moglo doći u sljedećih 30 godina

Los Angeles, najnapučeniji grad u KalifornijiLos Angeles, najnapučeniji grad u KalifornijiRazarajući potres, tzv. "Big One" mogao bi zatresti Kaliforniju puno prije nego se ranije predviđalo, pokazuje studija objavljena u petak.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji i Arizoni proučavali su učestalost potresa posljednjih 700 godina na rasjedu San Andreas, koji se nalazi na spoju pacifičke i američke tektonske ploče i pruža se Kalifornijom od sjevera do juga.

Studija je pokazala da je broj velikih potresa u regiji bio brojniji nego se ranije mislilo.

"Ako očekujete da vam neko kaže da smo blizu sljedećeg potresa na rasjedu, pogledajte brojke", piše u priopćenju seizmologinja Lisa Grant Ludwig, voditeljica studije koja bi se trebala objaviti 1. rujna u časopisu Geologija.

Posljednji veliki potres na tom području, magnitude 7,8 po Richteru, dogodio se 1857., dakle prije više od 150 godina.

Znanstvenici kažu da je pogrešna teorija o tome da se veliki potres događa na rasjedu svakih 200 do 400 godina. Geolozi ocjenjuju sa 70 postotnom sigurnošću da bi do velikog razarajućeg potresa u Kaliforniji moglo doći u sljedećih 30 godina.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
3/6/10

0000, 21.08.10. 22:52

Jutarnji list – 21.08.2010.
FRA PETAR JELEČ
'Tuđman je korupcijom unazadio Hrvatsku za nekoliko desetljeća'
Autor: Goran Andrijanić


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika