09.09.2010. / 09:17

Autor: Nacionalova redakcija

Treći Zagrebi!Festival: Promocija tema koje nisu dovoljno prisutne u medijima

Marko Marković, multimedijalni umjetnik iz Splita, na cvjetnom trgu izvest će performans "Nije zlato sve što sja" tijekom kojeg će se postaviti na zlatni stup srama. Marković je prošle godine na Zagrebi!Festivalu za svečano postavljenim stolom pojeo komadić mesa svoje lijeve ruke čime je htio pokazati kako sami sebe izjedamo

Lara StolnikLara StolnikTreći Zagrebi!Festival na kojem će se održati niz performansa, okruglih stolova, filmskih, glazbenih i plesnih izvedbi održat će se 10. i 11. rujna na Cvjetnom trgu, Varšavskoj ulici, Zagrebačkom plesnom centru i klubu Močvara.

"Zagrebi!Festival promovira teme koje nisu dovoljno prisutne u medijima niti se o njima u javnosti dovoljno govor, kroz performanse, ples, glazbu, diskusije, radionice ", objasnila koncept festivala Lara Stolnik, zadužena za odnose s javnošću.

Ove godine glavna zvijezda festivala je glazbene skupine D.A.F., Deutch - Amerikanische Freundschaft (njemačko - američko prijateljstvo), smatra ih se pionirima elektro punka i elektro body musica. Osnovani su 1978. u Dusseldorfu, a najpoznatija pjesma im je "Der Mussolini", koja je unatoč provokativnom tekstu i avangardnoj glazbenoj strukturi bila hit diljem svijeta. U Zagrebačkom plesnom centru s predstavom "Zbogom - kraj svijeta kakvog poznajemo ili pleši na putu za raj!" nastupit će Maida Withers and the Dance Construction Company iz SAD-a. Maida Withers je plesačica suvremenog plesa, koreografkinja i profesorica, dobitnica brojnih nagrada, koja je osobito zanimljiva što i dalje aktivno pleše unatoč tome što je u osmom desetljeću života.

Lara Stolnik najavila je i predavanje dr. znanosti Davora Pavuna, kontroverznog fizičara i izumitelja: "Pavuna će održati predavanje o iskorištavanju, u pozitivnom smislu, darovitih ljudi od strane korporacija te će iznijeti svoje rješenje prema kojem Hrvatska može postati 'raj na zemlji' i istaknuti lider u regiji. Jedno od najvećih postignuća dr. Pavune je što je za švedsku tvrtku za proizvodnju opreme i pakiranje hrane Tetra Pak d.o.o. stanjio aluminij na ambalaži za jedan mikron i tako tvrtci napravio milijunsku godišnju uštedu u proizvodnji ambalaže te ujedno time učinio i korisnu stvar za naš planet. Pavuna je jedan od rijetkih znanstvenika koji se na Hrvatskoj televiziji usudio progovoriti o Masonima i Iluminatima kao o kultnim organizacijama koje utječu na svjetska zbivanja i razvoj društva. Moderator okruglog stola 'S margine u opću kulturu: tranzicijski pokret', bit će Nenad Maljković čiji je najpoznatiji projekt 'Zajedničko i združno stanovanje' o kojem će i govoriti. Naime, Maljković je već započeo svoj projekt združnog stanovanja u kući na Bukovcu koji funkcionira tako što stanari kuće koji nisu u nikakvim rodbinskim niti prijateljskim relacijama dijele troškove kućanstva poput hrane ili kućanskih aparata. Svaki stanar je ravnopravan te ima privatnu prostoriju, a zajedničke su kuhinja, blagovaona, dnevni boravak, radionica te unutrašnji i vanjski prostor za rekreaciju i druge aktivnosti. Uskoro planiraju početi koristiti alternativne izvore energije, a u vrtu će uzgajati hranu."

Marko Marković, multimedijalni umjetnik iz Srbije, na cvjetnom trgu izvest će performans "Nije zlato sve što sja" tijekom kojeg će se postaviti na zlatni stup srama. Marković je prošle godine na Zagrebi!Festivalu za svečano postavljenim stolom pojeo komadić mesa svoje lijeve ruke čime je htio pokazati kako sami sebe izjedamo. Siniša Labrović, hrvatski konceptualni umjetnik izazvat će Božu Biškupića, ministra kulture na boksački dvoboj.

Vezane vijesti

Red Bull Flying Bach: Svijet je naša arena

Red Bull Flying Bach: Svijet je naša arena

Pula se potvrdila savršenim ishodištem premijerne svjetske Red Bull Flying Bach turneje. Simbol grada, glasoviti Amfitetar ugostio je četverostruke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika