09.09.2010. / 11:33

Autor: Nacionalova redakcija

Prirodna nepogoda u sjevernom Jadranu: Manjak kisika izazvao pomor sitne ribe?

Ono što istraživače dodatno zabrinjava je manjak kisika na dnu mora, koji je prije desetak godina prouzročio pomor ribe, zbog čega je u Istarskoj županiji bila proglašena prirodna nepogoda

Foto: Leonard Ninčević/PIXSELLFoto: Leonard Ninčević/PIXSELLIstarski ribari, koji se bave noćnim ulovom plave ribe mrežama plivaricama tvrde se da ne pamte ovako lošu godinu. U rujnu se uz zapadnu obalu Istre samo u Rovinju znalo noću uloviti i preko sto tona srdele, a sada je nema niti za ribarnice.

Dr. Tamara Đakovac iz CIM-a, koja se bavi istraživanjem neuobičajenih pojava u moru, potvrdila je za Glas Istre da su prilikom posljednjeg obilaska pučine brodom "Vila Velebita" primijetili za ovo doba godine neuobičajenu pojavu sluzi.

"Riječ je o pojavi nakupina sluzavog agregata koje dobivaju žućkastu i smeđu boju kada su na kraju svog biološkog ciklusa pa bi trebale nestajati. Obično se ove nakupine pojavljuju na proljeće, pa ta pojava završava u lipnju, a ove godine je kulminirala u rujnu", kaže za Glas Istre Đakovac koja početkom idućeg tjedna sa svojom ekipom izlazi na more, pa će moći dati preciznije podatke.

Ipak ono što istraživače dodatno zabrinjava je manjak kisika na dnu mora, koji je prije desetak godina prouzročio pomor ribe, zbog čega je u Istarskoj županiji bila proglašena prirodna nepogoda.

Iz Udruženja ribarstva i prerade ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori su naglasili da je ovogodišnja situacija s ulovom plave ribe katastrofalna što ima poseban teret kad se zna da je morsko ribarstvo jedina hrvatska grana u proizvodnji hrane koja je u vanjskotrgovinskom plusu. Iz Udruženja naglašavaju bojazan da bi sadašnja situacija mogla potrajati.

Vezane vijesti

Puno ribe - niži rizik pojave raka debelog crijeva

Puno ribe - niži rizik pojave raka debelog crijeva

Ljudi koji jedu puno svježe ribe mogu imati smanjeni rizik pojave raka debelog crijeva a još i niži rizik od pojave karcinoma rektuma, pokazalo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika