22.09.2010. / 08:56

Autor: Hina

U Zagrebu otvorena 'Izložba hrvatskog dizajna 0910'

Na izložbi je predstavljen 291 rad, od toga 219 u kategoriji profesionalnih i 72 studentska rada u kategorijama dizajna vizualnih komunikacija, dizajna elektroničkih/interaktivnih medija, industrijskoga/produkt dizajna, postava izložbi, prostorne grafike i signalizacije, ambalaže, modnog i odjevnog dizajna te u kategoriji koncepta

Foto: Goran Jakuš/PIXSELLFoto: Goran Jakuš/PIXSELLNa otvorenju "Izložbe hrvatskog dizajna 0910" u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) međunarodni žiri objavio je imena dobitnika nagrada Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD), među kojima i Velike nagrade HDD-a koju je dobio kreativni Studio Sonda iz Poreča za plakat međunarodnoga festivala rabljenih knjiga "Booktiga".

Upravni odbora HDD-a dodijelio je ove godine Nagradu za životno djelo posthumno istaknutom umjetniku Alfredu Palu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu. Nagradu je na sinoćnjoj svečanosti primila njegova supruga Branka Pal.

Dodijeljena su priznanja i nagrade u sedam kategorija za profesionalne sudionike, te u pet kategorija za studentske radove, a predsjednica HDD-a Ira Payer istaknula je da su zapravo svi radovi zaslužili priznanje zbog visoke kvalitete.

Prvi put je HDD priredio svoju izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt što je ravnatelj toga muzeja Miroslav Gašparović popratio riječima da se "dizajn vraća kući". Istaknuo je da izložba potvrđuje da je hrvatski dizajn sjajan, ali da nije realiziran.

Na ovogodišnju izložbu prijavljeno je do sada najviše radova, čak 515. Odabir radova u profesionalnoj kategoriji obavila je selekcijska komisija u sastavu: Dejan Kršić, Marko Dugonjić, Zlatko Kapetanović i Nina Katarina Simončič, dok su selekciju studentskih radova obavili Davor Bruketa, Marko Dugonjić, Andrea Hercog i Martina Vrdoljak Ranilović.

Na izložbi je predstavljen 291 rad, od toga 219 u kategoriji profesionalnih i 72 studentska rada u kategorijama dizajna vizualnih komunikacija, dizajna elektroničkih/interaktivnih medija, industrijskoga/produkt dizajna, postava izložbi, prostorne grafike i signalizacije, ambalaže, modnog i odjevnog dizajna te u kategoriji koncepta.

Nagrade je dodijelio međunarodni žiri u čijem su sastavu, osim članova selekcijske komisije, još i bili i Charlotte Cheetham, Matej Koren, Jure Miklavc, Sonja Šterman i Borut Vild.

Već tradicionalno, najviše izloženih radova je u kategoriji dizajna vizualnih komunikacija, a najbrojnija su rješenja iz područja grafičkog dizajna, svrstana u podkategorije plakata, vizualnog identiteta, dizajna knjiga, časopisa, kataloga i drugih promidžbenih materijala, dizajna ambalaže, tipografije i ilustracije.

Izložba će se moći razgledati do 24. listopada, a sutra će u MUO predavanja održati članovi međunarodnoga žirija.

Vezane vijesti

Humanitarna akcija Lions kluba Zrinjevac „8. Zagrebački umjetnički medaljoni“

Humanitarna akcija Lions kluba Zrinjevac „8. Zagrebački umjetnički medaljoni“

Cilj i svrha ove humanitarne akcije je skrenuti pozornost na neregulirana građanska prava osoba s autizmom. Konkretni cilj je prikupiti donacijska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika