23.09.2010. / 09:34

Autor: Deutsche Welle

Seks je 'postao' tabu tema o kojoj svi govore!

Mladi su danas po mišljenju mnogih nezainteresirani, nekontrolirani ili jednostavno neodgovorni. Krivica se pripisuje internetu, no, možda su baš zahvaljujući internetu mladi bolje informirani o seksualnim pitanjima

Najnovije istraživanje koje je provela Savezna agencija za zdravstvenu edukaciju iz Koelna, pokazalo je da su mladi danas o seksualnim pitanjima bolje informirani za razliku od prijašnjih generacija. Sve je više tinejdžera koji tvrde da im nije neugodno razgovarati o seksu.

"Tko još danas sa 16 godina želi imati dijete? Školovanje je danas važno i nitko taj put ne želi prekinuti preranim dolaskom djeteta", tvrdi 16-godišnja Majke.

Mladi migranti se slabije štite

Majke dodaje da se u njezinoj obitelji o ovim stvarima otvoreno razgovara. Današnja spremnost mladih za razgovor o seksu i zaštiti iznenađuje i Angeliku Hesling, referenticu Savezne agencije za zdravstvenu edukaciju. Studija „Seks kod mladih 2010" koju je provela ova agencija, istražila je današnji odnos mladih u Njemačkoj prema seksualnosti. Ispitani su mladi između 14 i 17 godina, Nijemci i njihovi vršnjaci migranti. Angelika Hesling kaže:

"Seksualna zaštita kod mladih u proteklih 30 godina nikada nije bila bolja. Vidimo da je među djevojkama i mladićima samo 8 posto onih koji ne koriste niti jednu vrstu zaštite prilikom seksualnog odnosa. Kod mladih migranata primijećena je nešto slabija zaštita, ali je i među njima situacija bolja nego proteklih godina. Drugo važno saznanje je kako mladi danas ne stupaju u prve seksualne odnose tako rano, kao što se mislilo, već naprotiv, sve kasnije."

U Njemačkoj najmanje trudnih tinejdžerki

Angelika Hesling dodaje da je velika promjena i to što roditelji danas, naročito Nijemci, sve više razgovaraju s djecom o seksualnim pitanjima. Kod obitelji migranata situacija je sasvim drugačija, kaže Angelika Hesling i dodaje:

"Djevojke i mladići migranti malo o tome razgovaraju s roditeljima, naročito mlade muslimanke. Ovaj podatak ne iznenađuje s obzirom da je kod njih seksualni odnos prije braka nepoželjan, to potvrđuju i same djevojke. To znači da se one o takvim pitanjima informiraju ili putem medija ili u školama, koje su postale glavno edukativno mjesto za mlade migrante."

Istraživanje pokazuje da je bolja seksualna edukacija, bilo da to dolazi od roditelja, škole ili s neke druge strane, doprinijela da je u Njemačkoj danas broj trudnih tinejdžerki među najnižim u Europi. Kako bi se taj trend nastavio i ubuduće, Angelika Hesling savjetuje roditeljima da što češće i što otvorenije razgovaraju s djecom o seksualnim pitanjima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika