02.10.2010. / 21:37

Autor: Deutsche Welle

Kompjutorski virus "Stuxnet" postaje sve opasniji

Kompjutorski virus "Stuxnet", koji cilja i na program njemačkog proizvođača Siemensa, napao je više njemačkih industrijskih postrojenja. A prema navodima medija, virus možda potječe iz Izraela.

Virus navodno potječe iz IzraelaVirus navodno potječe iz IzraelaPrema navodima njemačkiog dnevnika 'Süddeutsche Zeitung', koji se poziva na izvore u Siemensu, 15 mušterija ovog koncerna diljem svijeta otkrilo je u računalima svojih postrojenja virus Stuxnet, nakon čega su odmah obavijestili upravu. Pet mušterija svoje sjedište ima u Njemačkoj, a ostalih deset u drugim europskih zemljama, SAD-u i Aziji. Iz koncerna su također potvrdili kako se među pogođenim postrojenjima nuklearna postrojenja, kemijska i proizvodna industrija.

Virus potječe iz Izraela?

U svim slučajevima, kako navode izvori iz Siemensa, virus je odstranjen uz pomoć koncerna, a niti jedno poduzeće nije pokrenulo izvanredne mjere ili pak zatvorilo svoje postrojenje. Zadnjih dana i tjedana različite tvrtke koje se bave anti-virusinim programima objavile su kako je diljem svijeta ovim virusom pogođeno više tisuća, pa čak i milijuna računala. No Stuxnet na računalima ne može učiniti nikakvu štetu, a pomoću aktualnih antivirusnih programa lako ga se može ukloniti. Strah ovaj virus zadaje odgovornima za računala za upravljanje industrijskim pogonima Siemensa. Jer, napadač ovim virusom može preuzeti kontrolu na središnjim sustavom, bilo da je riječ o nuklearkama ili tvornicama, te tako, u najgorem slučaju, dovesti do njihovih uništenja.

Stručnjaci već neko vrijeme sumnjaju u to da je ovaj virus proizveden kako bi ciljano napao iranska atomska postrojenja. Britanski list 'Guardian' navodi kako je sigurnosna tvrtka Symantec objavila kako je virus zarazio čak 60 posto računala u ovoj zemlji.

'New York Times' pište kako postoje i prve naznake otkuda bi ovaj virus mogao dolaziti - i to iz Izraela. NYT navodi kako jedna datoteka ovog virusa nosi naziv "Myrtus", što je na hebrejskom naziv za knjigu "Estera" (Estera je jedna od knjiga Biblije i Staroga zavjeta, koja pokazuje skrb Boga prema izraelskom narodu preko Estere). No isto tako moglo si se raditi i o svjesno postavljenim lažnim tragovima, piše u NYT.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika