04.10.2010. / 12:29

Autor: Hina

Nobel za medicinu Robertsu Edwardsu, pioniru 'in vitro oplodnje'

Britanski fiziolog Robert Edwards, koji je pomogao u liječenju ljudske neplodnosti razvojem "in vitro oplodnje", dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2010., objavio je u ponedjeljak švedski institut Karolinska.

Robert Edwards (Foto: Reuters)Robert Edwards (Foto: Reuters)Britanski fiziolog Robert Edwards, koji je pomogao u liječenju ljudske neplodnosti razvojem "in vitro oplodnje", dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2010., objavio je u ponedjeljak švedski institut Karolinska.

Nobelov odbor u institutu Karolinska odabrao je za ovogodišnjeg laureata znanstvenika s britanskog sveučilišta Cambridge za razvoj "in vitro oplodnje" (IVF), što mu donosi novčanu nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (1,08 milijuna eura).

U 1968. godini Edwards i Patrick Steptoe završili su rad na izvanmaterničnoj oplodnji ljudskog jajašca i time utrli put za prvu "bebu iz epruvete" 1978. godine, što je milijunima neplodnih parova u svijetu pružilo priliku za reprodukciju.

Steptoe je umro dvadeset godina poslije, a Edwards je 2001. dobio ugledno priznanje za svoj rad Albert Lasker Clinical Medical Research Award.

Otada je Edwards ostao podalje od javnosti, no smatra se da je svojim otkrićem pomogao rađanju 4 milijuna djece u svijetu začete potpomognutom oplodnjom.

Medicina je tradicionalno prva od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine.

Nagrade za postignuća u znanosti, književnosti te ugledna nagrada za mir prvi su put bile dodijeljene 1901. godine, prema želji poslovnog čovjeka i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika