08.10.2010. / 12:16

Autor: Hina

Zagađenje u Mađarskoj: Stanje se polako normalizira na Dunavu

Broj stradalih u toj kemijskoj nesreći, najtežoj ikad koju je doživjela Mađarska, još uvijek je četiri umrlih, 150 ozlijeđenih i tri nestale osobe

Foto: ReutersFoto: ReutersPosljedice zagađenja na Dunavu polako se normaliziraju u Mađarskoj u petak nakon teške industrijske nesreće u tvornici aluminija u ponedjeljak kad je nekoliko sela na zapadu zemlje poplavio val toksičnog crvenog mulja pri čemu su smrtno stradale četiri osobe.

U petak ujutro razina pH u Dunavu kod Komaroma (80 kilometara zapadno od Budimpešte) iznosila je 8,4, kazao je jedan od stručnjaka koji provode redovita mjerenja lužnatosti u rijeci.

Ta je brojka neznatno viša od normalne ali više nema posljedica škodljivih po eko sustav.

Na ušću rijeke Rabe u Dunav, drugu najdužu rijeku u Europi nakon Volge, ta razina naprotiv iznosi 9 i dalje se primjećuje sporadični pomor riba ali manje nego u četvrtak.

Dok stručnjaci smatraju da će lužnati učinak biti kratkog vijeka duž Dunava, razinu zagađenja teškim metalima, posebice kromom, treba tek utvrditi.

Organizacija Greenpeace trebala bi u petak održati novinsku konferenciju kako bi predstavila rezultate analize uzetih uzoraka.

Broj stradalih u toj kemijskoj nesreći, najtežoj ikad koju je doživjela Mađarska, još uvijek je četiri umrlih, 150 ozlijeđenih i tri nestale osobe.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika