11.10.2010. / 15:48

Autor: Hina

Komadina: Podržavamo "rezervni plan mini LNG-a" u Omišlju na Krku

Tankersku luku JANAF u Omišlju na otoku Krku župan Komadina vidi kao moguću lokaciju 'mini' LNG-ja koji ne bi sadržavao skladištenje plina, a kojeg kao privremeno rješenje, dok projekt LNG, čiji je nositelj konzorcij Adria LNG, ne uđe u završnu fazu realizacije, predlaže tvrtka Plinacro

Zlatko KomadinaZlatko KomadinaPrimorsko-goranski župan Zlatko Komadina na tjednoj je konferenciji za medije kazao kako u županiji razmišljaju o razvijanju koncesijskih modela s mogućnošću ulaganja u energetskom sektoru, podržavši ujedno nedavno najavljeni 'rezervni plan' Plinacroa o izgradnji LNG terminala manjih kapaciteta s obzirom da je datum otvaranja 'velikog' LNG-ja u Omišlju pomaknut s 2014. na 2017. godinu.

"Resorno ministarstvo i Vlada u slučaju LNG terminala nisu vodili proaktivnu politiku, zbog čega je projekt 'konzerviran'. Resorno ministarstvo trebalo je putem javnog poduzeća predložiti lokacije za terminal te je, u skladu s tim, trebao biti raspisan koncesijski natječaj za strateškog ulagača, čime bi se smanjio i pritisak od strane samo jednog investitora", smatra Komadina.

Tankersku luku JANAF u Omišlju na otoku Krku župan Komadina vidi kao moguću lokaciju 'mini' LNG-ja koji ne bi sadržavao skladištenje plina, a kojeg kao privremeno rješenje, dok projekt LNG, čiji je nositelj konzorcij Adria LNG, ne uđe u završnu fazu realizacije, predlaže tvrtka Plinacro.

Komadina ocjenjuje da bi za realizaciju tog projekta, po modelu koncesioniranja u energetici i uz dovođenje ozbiljnih ulagača, bile potrebne oko tri godine.

"O projektu mobilnog postrojenja LNG-a unutar bazena Jadranskog naftovoda, koji bi bio idealan za koncesijski model, razgovarat ćemo s resornim ministarstvom. Interes investitora još uvijek nije iskazan u obliku pisma namjere, no postoji nekoliko kompanija, uključujući i katarske, koje bi bile spremne investirati", naglasio je Komadina.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika