12.10.2010. / 11:27

Autor: Hina

Umro akademski kipar Ratko Petrić

U Hrvatskome društvu likovnih umjetnika je rečeno da je noćas iznenada preminuo 69-godišnji akademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić

Ratko PetrićRatko PetrićAkademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić noćas je iznenada umro u Zagrebu, rečeno je u Hrvatskome društvu likovnih umjetnika.

Ratko Petrić (Zadar, 1941.) kiparstvo je diplomirao u klasi Vanje Radauša 1966. i bio suradnik njegove Majstorske radionice od 1996. do 1969. godine. Suosnivač je likovne grupe "Biafra". Radio je socijalnu i angažiranu skulpturu te cikluse kojima ironizira društvene mane i pomodnosti. Antiljepotom, nekonvencionalnim izrazom i efektom šoka postiže ekspresionističko raspoloženje, a kadšto koristi nekiparske materijale - kožu, papir, dlaku, gotove predmete. Bavio se i karikaturom i grafičkim oblikovanjem.

Izlagao je na više izložaba u zemlji i inozemstvu. Bio je sudionik više međunarodnih kiparskih simpozija. Načinio je dvadesetak skulptura u javnim prostorima, ponajviše u Zadru i Zagrebu. Začetnik je ideje Aleja skulptura na savskome nasipu u Zagrebu.

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima i Salona Mladih 1972. i 1973., na bijenalu mladih u Rijeci 1975., "Vjesnikove" nagrade "Josip Račić" za 1976., godišnje nagrade HDLU-a 1993. i Velike nagrade 30. zagrebačkog salona 1995.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika