14.10.2010. / 22:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Šteta od 11,5 milijuna kuna: Slaven Žužul i direktori Brodosplita pušteni nakon ispitivanja

Istražni sudac Županijskoga suda u Splitu Slavko Lozina nije odredio pritvor četvorici danas privedenih iz afere Brodosplit koji su osumnjičeni za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju.

Slaven ŽužulSlaven ŽužulIstražni sudac Županijskoga suda u Splitu Slavko Lozina nije odredio pritvor četvorici danas privedenih iz afere Brodosplit koji su osumnjičeni za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju.

Kako se večeras doznaje na tom sudu i od branitelja osumnjičenih, sudac je otvorio istragu, no nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da se privedeni pritvore zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i zbog teških okolnosti djela.

Zato bi suvlasnik Skladgradnje Slaven Žužul, član uprave Brodosplita Domagoj Klarić, savjetnik u splitskome škveru Goran Vukasović i računovodstveni savjetnik Skladgradnje Josip Poljak, ako se tijekom istrage prikupi dovoljno dokaza i podigne optužnica, na suđenje trebali dolaziti sa slobode.

Po riječima Damira Primorca, odvjetnika Slavena Žužula, osumnjičenima je ostalo samo kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju. "To je kazneno djelo u ingerenciji Općinskoga državnog odvjetništva", rekao je večeras za Hinu.

Kako se još doznaje, državno odvjetništvo uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora, a branitelji osumnjičenih, najavili su, uložiti će žalbu na otvaranje istrage.

Četvoricu iz Brodosplita i Skladgradnje policija sumnjiči da su poslove za izvođenje radova ugovarali po znatno višim cijenama od predviđenih, čime su prouzročili štetu od 11,5 milijuna kuna.

Osumnjičeni su kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju počinili tako što su, protivno Zakonu o javnoj nabavi, tijekom 2005. i 2006. načinili ugovore o poslovnoj suradnji za izvođenje radova po znatno višim cijenama i za znatno veće iznose od onih koji su za te poslove bili predviđeni, čime su prouzročili štetu od 11,5 milijuna kuna. Slaven Žužul se sumnjiči da tijekom 2005., kao vlasnik Skladgradnje i po uputama Josipa Poljaka u državni proračun nije uplatio 8,4 milijuna kuna.

Kako se doznaje, Žužul je ponovio sucu ono što je rekao i policiji, a to je da se ne osjeća krivim jer je radio po zakonu. Njegovo poduzeće Skladgradnja već nekoliko godina Brodosplitu obavlja poslove antikorozivne zaštite.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika