18.10.2010. / 11:04

Autor: Hina

Milan Bandić otvorio 8. Zagreb Film Festival

Za vrijeme trajanja festivala u tjedan dana bit će prikazano 95 filmova u pet kinodvorana. Ovogodišnji Zagreb Film Festival obilježit će filmovi o problemima djece i mladih te jak dokumentani program

Milan Bandić; Foto: Anto Magzan/PIXSELLMilan Bandić; Foto: Anto Magzan/PIXSELLFilmom "Razumno rješenje" švedskog redatelja Joergena Bergmarka, priči o neobičnom ljubavnom četverokutu i preljubu u zrelim godinama, sinoć je u kinu Europa otvoren 8. Zagreb Film Festival.

Za vrijeme trajanja festivala u tjedan dana bit će prikazano 95 filmova u pet kinodvorana. Ovogodišnji Zagreb Film Festival obilježit će filmovi o problemima djece i mladih te jak dokumentani program.

Za nagrade "Zlatna kolica" natječe se jedanaest dugih, deset kratkih i šesnaest dokumentarnih filmova u glavnom programu, te jedanaest kratkih hrvatskih filmova u programu "Kockice".

Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako je Zagreb Film Festival vodeći filmski festival u zemlji i regiji. "Idućih dana Zagreb će biti privlačna filmska metropola", rekao je Bandić, čestitavši direktoru Borisu T. Matiću na sjajnoj organizaciji.

Nazočne je pozdravio i švedski redatelj Joergen Bergmark, čiji je film otvorio ovogodišnji Zagreb Fim Festival.

Direktor Festivala je Boris T. Matić kao novinu ovogodišnjeg festivala istaknuo je premještanje festivala iz Studentskog centra na pet novih gradskih lokacija te dodjelu novoutemeljene godišnje nagrade "Albert Kapović" Hrvatske udruge producenata, koja je uručena ovogodišnjoj dobitnici Martini Petrović, voditeljici Media deska Hrvatska.

Svečanom otvorenju bio je nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanici Ministarstva kulture te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Na 8. Zagreb Film Festivalu bit će, među ostalim, prikazan švedski film "Sebbe" Babaka Najafija, američki "Zimska kost" Debre Granik, srpski "Tilva Roš" Nikole Ležaića, kanadski "Izmišljene ljubavi" Xaviera Dolana te novozelandski "Boy" Taike Waititija.

Kao zanimljivost ovogodišnjeg festivala najavljen je sve veći broj filmova koje su snimile redateljice, te onih koji su režirali glumci.

Novi festivalski program "Strano, a naše" posvećen je domaćim glumcima koji snimaju izvan Hrvatske, a među ostalim bit će prikazan njemački film "Shahada" s Marijom Škaričić i danski "Izbavi nas od zla" s Bojanom Navojcem.

Među dokumentarnim filmovima bit će prikazana "Pošast" o krizi pčelarstva u Americi, dokumentarni triler "Okrivljen" te prvijenci 'street art' umjetnika Banksyja i JR-a.

U popratnom dijelu festivala održat će se programi "Vip Bibijada", namijenjena najmlađim posjetiteljima, "Velikih pet" s najboljim filmovima velikih europskih kinematografija, "Moj prvi film" ove je godine fokusiran na njemačke redatelje te društveno angažirani "Film: Protest", nadahnut mnogim aktualnim prosvjedima diljem svijeta.

U programu "Litva u fokusu" predstavit će se kratki litavski filmovi, a u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti izraelska filmska škola Sam Spiegel.

Osim filmova ZFF će ugostiti i brojne europske i hrvatske filmaše - redatelje, producente, glumce i druge filmske djelatnike.

Ovogodišnji Zagreb Film Festival održat će se na više lokacija u gradu, u kinima "Europa", "Tuškanac" i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti. Dio programa prikazat će se u Zadru i u Rijeci.

Vezane vijesti

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Šestu godinu zaredom ovaj festival… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika