19.10.2010. / 19:30

Autor: Deutsche Welle

Njemački predsjednik u Turskoj: Islam je dio Njemačke, ali je i kršćanstvo dio Turske

Njemački predsjednik koji je posjet zemlji na Bosporu započeo u ponedjeljak, ovdje će, u pratnji supruge Bettine i delegacije predstavnika gospodarstva, ostati do srijede

Njemački predsjednik održao je govor pred turskim parlamentom (Foto: Reuters)Njemački predsjednik održao je govor pred turskim parlamentom (Foto: Reuters)Christian Wulff održao je kao prvi njemački predsjednik u povijesti govor pred turskim Parlamentom. U njemu je glavna tema bila integracija, uloga muslimana u njemačkom društvu kao i međusobno poštovanje i razumijevanje.

Tema integracije, spremnost učenja jezika kao jednog od preduvjeta uspješnog suživota, položaj i doprinos turskih useljenika u Njemačkoj od početka 60-tih godina, kao i otvoreni dijalog pun povjerenja i međusobnog poštovanja između Nijemaca i Turaka, bio je glavna tema Wulffovog govora pred turskim Parlamentom. To je bilo po prvi put u povijesti da jedan njemački predsjednik drži govor pred Parlamentom u Ankari. On je u svom govoru, između ostalog, zatražio i više prava za kršćane u Turskoj. Wulff je, govoreći slobodu prakticiranja svoje vjere za muslimane u Njemačkoj, ukazao i na to da bi i u "islamskim zemljama kršćani trebali imati pravo na isto". "Kršćanstvo je nesumnjivo dio Turske", rekao je Wulff. Njemački predsjednik se time osvrnuo na vlastiti govor na Dan njemačkog jedinstva 3. listopada kada je tvrdnjom kako je "islam dio Njemačke" izazvao burnu raspravu u svojoj zemlji.

Integracija je važna

Na pitanje integracije se Christian Wulff posebno osvrnuo i na konferenciji za tisak. "U procesu globalizacije, zajedničkom životu država među kojima ne postoje granice, moći ćemo doživjeti raznovrsnost kao nikada do sada. Ta raznovrsnost s jedne strane je naporna no s druge strane ona nas obogaćuje. Stoga pred očima moramo imati pozitivne strane i pozitivne primjere uspjele integracije", naglasio je njemački predsjednik.

Na početku svog današnjeg ( utorak, 19.10.) programa posjeta Turskoj, njemački predsjednik Christian Wulff položio je vijenac na grob osnivača turske države Mustafe Kemala Atatürka u glavnom gradu ove zemlje, Ankari. Neposredno nakon toga, njemačkog je predsjednika primio turski predsjednik Abdulahh Gül.

Njemački predsjednik koji je posjet zemlji na Bosporu započeo u ponedjeljak, ovdje će, u pratnji supruge Bettine i delegacije predstavnika gospodarstva, ostati do srijede.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Islam nije dio Njemačke"

"Islam nije dio Njemačke"

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika