22.10.2010. / 19:28

Autor: Hina

Srbija zakonskim promjenama protiv huligana

Srbijanski parlament u petak je prihvatio izmjene zakona o kaznenom postupku koje su se našle na dnevnom redu po hitnom postupku nakon izgreda koje su skupine huligana izazvale u Beogradu u tijeku nedavna mimohoda homoseksualaca te dva dana nakon toga i u Genovi na nogometnoj utakmici između Italije i Srbije.

Snežana MalovićSnežana MalovićSrbijanski parlament u petak je prihvatio izmjene zakona o kaznenom postupku koje su se našle na dnevnom redu po hitnom postupku nakon izgreda koje su skupine huligana izazvale u Beogradu u tijeku nedavna mimohoda homoseksualaca te dva dana nakon toga i u Genovi na nogometnoj utakmici između Italije i Srbije.

Promjenama je predviđeno produljene najdužeg trajanja pritvora u kaznenom postupku s osam na 30 dana za kaznena djela s elementima nasilja te da se pritvor može odrediti za kazneno djelo za koje je moguća kazna od pet i više godina.

Prvotno je bilo predviđeno da se pritvor može odrediti za kaznena djela za koja je moguća kazna viša od 10 godina.

Obrazlažući predložene promjene, srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović upozorila je na važnost tih promjena za nastavak učinkovite borbe protiv nasilja na javnim skupovima i športskim priredbama.

Naglasila je kako taj problem počinje poprimati i međunarodnu dimenziju te štetiti ugledu Srbije.

Promijenjeni zakon moći će se primijeniti već za subotnje nogometne utakmice između Crvene zvezde i Partizana, koja je proteklih dana u javnosti ocjenjivana visokorizičnim događajem.

Održavanje te utakmice proteklih je dana bilo neizvjesno sve dok u četvrtak nije odlučeno da utakmica bude odigrana u subotu. Odluka je donesena na sastanku predstavnika obaju nogometnih klubova i zajednice klubova srbijanske lige s čelnicima srbijanske policije. Pritom su navijači obaju klubova pozvani na korektno ponašanje i navijanje bez izgreda i uporabe nedopuštenih navijačkih sredstava.

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas kazao je kako “nije sretan“ što se utakmica igra te pozvao Beograđane koji ne idu na utakmicu da u tada ostanu doma te da, žive li pokraj stadiona, preparkiraju svoje automobile “na neka sigurnija mjesta“.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika