25.10.2010. / 16:42

Autor: Hina , Nacional.hr

MIG-ovi nisu pali zbog tehničkog kvara: MORH i dalje ne zna prave razloge nesreće

U izvješću, koje ne predstavlja konačan nalaz Povjerenstva, navodi se kako prema trenutno dostupnim informacijama, dosad nije pronađen niti jedan element koji bi ukazivao na tehnički kvar na zrakoplovima

Autor:
Igor Kralj/PIXSELLAutor: Igor Kralj/PIXSELLPovjerenstvo za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MIG-21 dostavilo je danas, sukladno Pravilniku o istragama nesreća vojnih zrakoplova, drugo pisano izvješće ministru obrane Branku Vukeliću koje nije konačno, već navodi informacije o dosad prikupljenim podacima, a Povjerenstvo nastavlja s radom i dalje, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

U izvješću, koje ne predstavlja konačan nalaz Povjerenstva, navodi se kako prema trenutno dostupnim informacijama, dosad nije pronađen niti jedan element koji bi ukazivao na tehnički kvar na zrakoplovima koji su imali nesreću 23. rujna 2010. Pritom se ističe kako Povjerenstvo još uvijek nema sve dijelove zrakoplova, stoga se na terenu i dalje selektivno traga za kabinom jednog od zrakoplova i još nekim dijelovima koji bi možda mogli ubrzati tijek istrage. Ta potraga je otežana iz objektivnih razloga – riječ je o minski sumnjivom području, te zahtjevnoj konfiguraciji terena s izrazitom vegetacijom, navodi se u priopćenju.

Ne prejudicirajući završni nalaz, Povjerenstvo također radi intenzivno i na provjeri svih procedura prilikom izvođenja vježbe, a posebna pažnja posvetila se i analiziranju slijeda događanja - od doleta na prostor za izvođenje vježbe do same nesreće, obzirom da prema trenutno dostupnim podacima postoje određena odstupanja od planiranih procedura. I iz tih razloga Povjerenstvo također radi i na utvrđivanju svih ostalih elemenata koji su prethodili samom izvođenju vježbe ili su mogli na bilo koji način utjecati na vježbu, ističe se u priopćenju.

Pojašnjava se da, osim samostalnog i neovisnog rada Povjerenstva, to (drugo pisano) izvješće se koristi i koristit će se pri izradi završnog izvješća, prikupljenim mišljenjima i vještačenjima stručnjaka za pojedina područja. Tako je Povjerenstvo zatražilo i dodatno vještačenje očitanja Registratora parametara leta za oba zrakoplova od strane Zrakoplovno - tehničkog centra d.d.. Također je zatraženo i stručno mišljenje, ali i tumačenje očitane radarske slike koja je dobivena od Operativnog središta HRZ i PZO-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) uoči i u trenutku nesreće od strane samostalne Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO-a. Povjerenstvo je pojedine dijelove zrakoplova i naoružanja dostavilo na laboratorijsko vještačenje Centru za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo nastavlja s radom, proučavajući svu raspoloživu dokumentaciju te prikupljajući sva potrebna stručna mišljenja i nalaze vještačenja, koje će uzeti u obzir prilikom izrade završnog izvješća, stoji u priopćenju MORH-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika