27.10.2010. / 08:03

Autor: Nacional.hr

Prvooptuženi iz afere Brodosplit tvrdi: Za HDZ se iz škvera svaki mjesec izvlačilo 2 milijuna eura

Prema njegovim podacima, iz škvera se za političke razloge i svrhe svaki mjesec izvlačilo oko dva milijuna eura. Novac je odlazio, tvrdi on, HDZ-u, a država je trošila stotine milijuna eura poreznih obveznika za sanaciju te tvrtke. Žužulovima je, tvrdi, novac nosio barem dvadesetak puta

Drago MačekDrago MačekNakon istrage u aferi Brodosplit koju je Županijski sud u Splitu vodio pune tri godine, tamošnje Državno odvjetništvo podiglo je jučer optužnicu protiv glavnih aktera te afere, koji su brodogradilište oštetili za 4,7 milijuna dolara.

Optuženi su bivši direktori Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić, direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, broker Iceberga Drago Maček te još četvorica koja su sudjelovala u izradi elaborata za školovanje kadeta na Wesselsovim tankerima. Optuženi su za zlouporabu položaja i pranje novca te štetu od 28 milijuna kuna.

No, kako piše Jutarnji list, prava mala drama odvijala se još 2006. godine kada su Državno odvjetništvo i policija pokrenuli istragu oko ove afere.

Naime, tada je prvooptuženi Drago Maček ispričao sve što zna o aferi u zamjenu za status pokajnika, ali je prema nalogu državnog vrha cijela istraga prekinuta i stavljena u ladicu. Maček je, prema pisanju Jutarnjeg, tada ispričao kako ništa u Brodosplitu nije moglo proći bez braće Žužul i njihove tvrtke Skaldgradnja.

Maček je tvrdio kako su ga Žužuli za novi ugovor tražili šest milijuna dolara. Nakon toga braća mu objašnjavaju postupak oko pobočnih pisama i kao jamstvo ozbiljne Mačekove namjere traže polog od 200 tisuća eura.

Prema njegovim podacima, iz škvera se za političke razloge i svrhe svaki mjesec izvlačilo oko dva milijuna eura. Novac je odlazio, tvrdi on, HDZ-u, a država je trošila stotine milijuna eura poreznih obveznika za sanaciju te tvrtke. Žužulovima je, tvrdi, novac nosio barem dvadesetak puta.

Upravo zbog ovakvih Mačekovih izjava tadašnji vrh prekida s istragom i Maček dobiva informaciju iz splitske policije kako se ne treba brinuti jer istraga neće ukazati na krivce i nitko neće biti optužen.

Upravo zbog toga ovo je i prvi slučaj da je Državno odvjetništvo zatražilo od suda istragu, a da nikada nije bila podnesena kaznena prijava. Naime, splitski su policajci tvrdili da u ovoj cijeloj aferi nema nikakvih sumnji na kriminal, pa je odvjetništvo moralo preuzeti stvar u svoje ruke.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 27.10.10. 08:19

E! E! A ča san ja reka? Još je drug Tito reka da nigdje nestaje šoldi od škverov pri 40 godin! Eto ko ji je ukra!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.10.10. 12:07

Nžalost,nikad se neće otkriti čitava suma koja je na ovaj način opljačkana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika