27.10.2010. / 14:50

Autor: Hina

'Ako ne uhite Mladića, proces srbijanskog približavanja EU mogao bi biti zamrznut'

Govoreći o očekivanom početku razgovora Beograda i Prištine, Pack ocjenjuje da dijalog treba početi što prije, bez obzira na to hoće li parlamentarni izbori na Kosovu biti održani ove godine ili u veljači 2011

Doris PackDoris PackSrbijanski proces približavanja europskim integracijama mogao bi u bliskoj budućnosti biti zamrznut na određeno vrijeme ako ne bude uspjeha u uhićenju i izručenju haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, izjavila je za beogradski dnevnik "Danas" od srijede voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack.

Pack smatra da Beograd i Europska unija (EU) trebaju započeti pregovore o procesu približavanja Srbije europskim integracijama, navodeći kako će taj proces, uz pretpristupnu pomoć (IPA – Instrument for pre-accession assistance) olakšati Srbiji nastavak reformi.

"Međutim, postoji mogućnost da će neuspjeh u uhićenju i izručenju Mladića i Hadžića zamrznuti proces europskih integracija u bliskoj budućnosti, na određeno vrijeme", upozorava ona.

Po njenim riječima, pet zemalja članica EU dosad su ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, dok su još dvije države pripremaju uskoro to učiniti. Sigurna je, kako kaže, da će i njemački Bundestag ratificirati Sporazum, zajedno s ostalim zemljama članicama Unije.

Odgovarajući na pitanje o ocjeni trenutačnih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, Pack je izrazila zadovoljstvo značajnim poboljšanjem odnosa dviju zemalja, dodajući da je pozicija EU u odnosu na BiH veoma jasna te da tako mora biti i s pozicijom Srbije.

"EU je ponudila članstvo BiH kao ujedinjenoj zemlji, a ne njenim entitetima. Dakle, neprihvatljive su prijetnje odcjepljenjem ili drugi pokušaji podrivanja suvereniteta BiH. U pogledu ovoga, važno je da političko vodstvo Srbije dijeli isti cilj i stoji u potpunosti iza ujedinjene i multietničke BiH", ističe ona.

Govoreći o očekivanom početku razgovora Beograda i Prištine, Pack ocjenjuje da dijalog treba početi što prije, bez obzira na to hoće li parlamentarni izbori na Kosovu biti održani ove godine ili u veljači 2011.

"Ipak, potrebno je da i Srbija i Kosovo pripreme teren za pregovore, kako bi stručnjaci s obje strane počeli razgovore o praktičnim pitanjima koja su najvažnija za život ljudi na Kosovu", dodaje voditeljica europskog izaslanstva.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu dali mandat Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

U ministarskoj odluci istaknuta je snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije na putu ka europskim integracijama punom suradnjom s Haaškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Također je istaknuta važnost konstruktivnog pristupa regionalnoj suradnji te napretka u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika