28.10.2010. / 10:49

Autor: Nacional.hr

Preminuo doajen tamburaške glazbe Julije Njikoš

Skladatelj, melograf i glazbeni organizator Julije Njikoš stariji, doajen hrvatske tamburaške glazbe preminuo je u noći s 27. na 28. listopada u Zagrebu u 87. godini života

Julije NjikošJulije NjikošU noći s 27. na 28. listopada u Zagrebu je u 87. godini preminuo skladatelj, melograf i glazbeni organizator Julije Njikoš stariji, doajen hrvatske tamburaške glazbe.

Rođen je u Osijeku 1924. godine. Gotovo je 70 godina prisutan u hrvatskom glazbenom životu. Školovao se i glazbu učio u rodnom gradu i kasnije u Zagrebu. Svojom razgranatom djelatnošću jedan je od najzaslužnijih za očuvanje tradicijske glazbe u svim njenim oblicima. Kao sakupljač izvornoga narodnoga melosa tijekom dugog djelovanja zapisao je više od 4000 narodnih pjesama, kola i poskočica te priča iz pučkoga života koje je sabrao u desetak knjiga. Najveći dio toga narodnoga blaga potječe iz Njikoševe rodne Slavonije za koju je ostao trajno vezan unatoč dugogodišnjem životu i djelovanju u Zagrebu.

Od 1951. godine radio je kao urednik i komentator niza radijskih emisija o narodnoj glazbi od kojih je mnoge i utemeljio, a među kojima se posebno ističu one vezane uz rad amaterskih društava. Kao predsjedavajući radne grupe za narodnu glazbu urednika tadašnje Jugoslavenske radio televizije i član Upravnog odbora Međunarodne asocijacije International Folk Music Council pri UNESCO-u, održao je brojna zapažena predavanja o folklornoj baštini.
Iznimno je zaslužan za razvoj tamburaške glazbe u rodnom Osijeku gdje je utemeljio Tamburaški orkestar Radio Osijeka te Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe.

Bio je među osnivačima te predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala tamburaške glazbe u Osijeku (1961.) i festivala zabavne glazbe „Zvuci Panonije" (1972.); predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza; glavni urednik glasila „Hrvatske tamburice" i urednik notnih izdanja za tamburaške orkestre. Također je vodio Osječko kulturno umjetničko društvo „Josip Kraš" i Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić", kojem je jedan od utemeljitelja i s kojim je često nastupao u zemlji i inozemstvu.

Kao skladatelj ispunio je bogat opus najrazličitijim djelima za instrumentalne sastave i zborove, solo popijevke te narodne i dječje igrokaze. Posebno se ističu „Slavonska rapsodija", kantata „Šokadija", Koncert za brač i tamburaški orkestar u G-duru, ciklus koncertnih kola i mnoga druga djela. Za svoj rad Julije Njikoš dobio je mnoga priznanja i nagrade, među njima i Zlatni grb grada Osijeka za životno djelo te Nagradu Osječko baranjske županije za životno djelo; diskografsku nagradu „Porin" za životno djelo, te nagradu „Franjo Ksaver Kuhač" Hrvatskog društva skladatelja za izniman doprinos očuvanju hrvatske glazbene baštine.
Zagrebački ispraćaj Julija Njikoša bit će u utorak, 2. studenog u 13:20 sati na Mirogoju, a sprovod u srijedu 3. studenog u 14:00 sati na Aninom groblju u Osijeku.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika