29.10.2010. / 16:15

Autor: Hina

HUS predlaže ukidanje Ustavnog suda: To sve može raditi i Vrhovni sud

Teško se oteti dojmu da je Ustavni sud pri donošenju i argumentiranju tih odluka imao na umu i stajalište vladajuće političke elite i njezina očekivanja, te da je po unaprijed definiranom cilju tražio i nalazio argumentaciju, ocjenjuje HUS

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićHrvatska udruga sindikata (HUS) objavila je u današnjem priopćenju svoj prijedlog za ukidanje Ustavnog suda, ocjenjujući da ovakav kakav je danas Hrvatskoj apsolutno nije potreban, a poslove koji su u njegovoj nadležnosti može obavljati Vrhovni sud.

HUS podsjeća da je Ustavni sud svojedobno donio odluku o pravu umirovljenika na tzv. povrat duga, temeljem kojeg je umirovljenicima priznato pravo na naknadu uskraćenog dijela mirovine, no također je donio odluke u vezi rada nedjeljom, kriznog poreza, te o nedavnoj inicijativi građana za referendum, kojima je svoj ugled u dobrom dijelu javnosti doveo u pitanje.

Teško se oteti dojmu da je Ustavni sud pri donošenju i argumentiranju tih odluka imao na umu i stajalište vladajuće političke elite i njezina očekivanja, te da je po unaprijed definiranom cilju tražio i nalazio argumentaciju, ocjenjuje HUS.

Razloge za takvo ponašanje Ustavnoga suda HUS nalazi u proceduri imenovanja njegovih sudaca, što je u proteklom razdoblju bilo rezultat volje većine u Hrvatskom saboru, a dijelom i prethodnog dogovora (trgovine) vladajućih i oporbe.

HUS smatra da bi Vrhovni sud trebao preuzeti poslove Ustavnog suda jer ima niz prednosti - suce Vrhovnog suda bira struka, a Ustavnog suda politika; sudačka dužnost je stalna, dužnost ustavnog suca je na mandat, (osam godina), a jedino stalnost sudačke funkcije može jamčiti sučevu neovisnost; sudac Vrhovnog suda mora imati praksu u sudstvu, sudac Ustavnog suda ne mora, a često je niti nema.

Za provedbu inicijative o ukidanju Ustavnog suda treba izmijeniti Ustav u dijelu koji se odnosi na sastav i nadležnost Ustavnog suda, ukinuti Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH te izmijeniti Zakon o sudovima.

U HUS-u planiraju razmijeniti stajališta o toj temi s kolegama iz sindikata, čuti stajališta ljudi iz politike i civilnog društva, te saznati što o njoj misli struka.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 29.10.10. 16:52

Ne moze sad ukidati Ustavni sud? A di bi s prijateljima koje smo tamo smjestili? Ili da se uvede nocna smjena u Vrhovnom sudu, pa da svi dodju na svoje, budu jednako vazni?!


registracija
4/12/09

Timeless, 29.10.10. 20:31

....viš ,nije mi palo na pamet ,koji nam je k...c i trebao ustavni sud..????? fakat su ovi HDZ-ovci hrčci za skupljanje nepotrebnih radnih mjesta za simpatizere...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika