04.11.2010. / 14:46

Autor: Hina

Svijet o Tadićevoj posjeti Ovčari: 'Isprika srpskog vođe za masakr u Vukovaru'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi je lider svoje zemlje koji se ispričao za zločine i odao počast za 200 Hrvata koje su srpske snage ubile u Vukovaru 1991., prenosi njemačka agencija dpa

Foto: screenshot BBCFoto: screenshot BBCSvjetske agencije prenijele su u četvrtak vijest o isprici Borisa Tadića Vukovaru, prvog srpskog predsjednika koji je posjetio grad simbol hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu i poklonio se žrtvama.

"Reformist Tadić, koji je već izrazio žaljenje zbog svih patnji što su ih Srbi nanijeli tijekom krvavog raspada komunističke Jugoslavije, stigao je u povijesni posjet Vukovaru, gradu na Dunavu koji su razorile jugoslavenska vojska i milicija predvođene Srbima", piše Reuters.

Britanska agencija ističe da su hrvatski državni radio i televizija prenosili cijeli Tadićev govor i da je posjet praćen prosvjedima manje skupine ratnih veterana i pristaša desnice, no da je "većina građana ravnodušna".

"Njegova isprika meni ne znači puno jer on osobno nije odgovoran za zločin", citira Reuters dr. Vesnu Bosanac, ravnateljicu Vukovarske bolnice tijekom agresije iz koje su njezini pacijenti izvedeni te poslije ubijeni na poljoprivrednom imanju Ovčari.

"Međutim, on može učiniti pritisak na institucije i na osobe koje znaju što se točno dogodilo kako bi nam pomogli da riješimo sudbinu nestalih", rekla je Bosanac, prenosi Reuters te ističe da Hrvatska traga za još oko 1.000 ljudi nestalih u ratu, od kojih je gotovo 400 iz Vukovara.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je izjavu Vilme Vidović iz Vukovara koja je u ratu ostala bez pet članova obitelji, od kojih za troje ne zna gdje su zakopani i koja Tadićev dolazak drži nasiljem.

"Mi ne možemo pokopati svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su njihovi grobovi", rekal je Vidović i dodala da od "Tadića ne očekuje ništa".

Srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi je lider svoje zemlje koji se ispričao za zločine i odao počast za 200 Hrvata koje su srpske snage ubile u Vukovaru 1991., prenosi njemačka agencija dpa.

Dodaje da su srbijanski i hrvatski mediji posjet opisali kao "povijestan" i pokušaj ublažavanja napetosti između dviju susjednih zemalja te da se "obje zemlje smatraju žrtvama rata i imaju dugu povijest međusobnog optuživanja za ratne zločine".

Isprika za srpske zločine u Vukovaru srbijanskog predsjednika Borisa Tadića nije samo povijesna, već je i važna za budućnost, piše austrijska novinska agencija APA, dodajući da je Tadić prvi srbijanski predsjednik koji je nakon rata posjetio hrvatski grad-simbol.

APA također ističe da Tadićeva isprika znači novo poglavlje u odnosima između Srbije i Hrvatske, ali da bi taj korak mogao imati i značaj za približavanje Srbije EU-u, budući da "Bruxelles očekuje dobrosusjedske odnose".

U vijesti o povijesnom posjetu Tadića Vukovaru, slovenska agencija STA prenosi da će Tadić i njegov domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović obići i Paulin Dvor blizu Osijeka, gdje su hrvatski vojnici ubili 18 srpskih civila i jednog pripadnika mađarske manjine.

Vijesti s citatima Tadićeve isprike prenijele su i srbijanske agencije Beta te talijanska Ansa.

Francuska agencija AFP u tekstu o Tadićevoj isprici za pokolj u Vukovaru izvijestila je kako bi Tadić u studenome trebao i službeno posjetiti Zagreb što je "novi znak poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije na poticaj dvojice predsjednika".

AFP je objavio i poseban tekst o Vukovaru, "gradu mučeniku srpsko-hrvatskog rata".

Britanski BBC objavio je vijest o isprici predsjednika Tadića za pokolj u Vukovaru te podsjetio da je ove godine Tadić bio na komemoraciji u Srebrenici u Bosni i Hercegovini gdje su srpske snage ubile 8.000 muslimanskih muškaraca.

BBC napominje da se i srbijanski i hrvatski predsjednik suočavaju s "bolnim prošlostima u pokušaju da krenu naprijed prema stabilnoj budućnosti i članstvu u Europskoj uniji".

Španjolski dnevnik El Pais u elektronskom izdanju ističe da je Tadićev povijesni posjet Vukovaru pao u trenutku kada Srbija čini napore za ulazak u Europsku uniju te da je Beograd nedavno aplicirao za članstvo.

"To je važan simboličan potez, ali ne i konačan. Europa će Beogradu pružiti ruku samo ako on pokaže da potpuno surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji koji traži izručenje bivšeg generala Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine, među njima i za zločin u Srebrenici, piše El Pais.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika