05.11.2010. / 08:28

Autor: Hina

Obama traži suradnju republikanaca, McConnell za drugog predsjednika

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pozvao republikanske i demokratske čelnike u Kongresu na sastanak u Bijelu kuću, nakon što se vrati s azijske turneje, kako bi razgovarali o gospodarstvu, smanjenju poreza i pomoći za nezaposlene.

Barack Obama (Reuters)Barack Obama (Reuters)Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pozvao republikanske i demokratske čelnike u Kongresu na sastanak u Bijelu kuću, nakon što se vrati s azijske turneje, kako bi razgovarali o gospodarstvu, smanjenju poreza i pomoći za nezaposlene.

Nakon sastanka vlade, Obama je rekao novinarima da je pozvao vjerojatnog budućeg predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Johna Boehnera i čelnika republikanske manjine u Senatu Mitcha McConnella na sastanak 18. studenoga. Na sastanku će sudjelovati i sadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi te čelnik senatske većine Harry Reid.

Obama je rekao da želi dvostranački sastanak na kojem će se voditi sadržajna rasprava o gospodarstvu, te da želi da Senat ratificira novi sporazum o ograničenju nuklernog naoružanja s Rusijom - START, na predstojećoj sjednici u starom sazivu.

Obamini demokrati u utorak su katastrofalno poraženi na izborima za Kongres, izgubivši najmanje 60 mjesta i većinu u Predstavničkom domu, dok su u Senatu zadržali minimalnu većinu od 51 mjesta. Budući da Senat najčešće odlučuje s kvalificiranom većinom od 60 glasova, obje će stranke kod izglasavanja zakona biti prisiljene na ustupke i kompromise, a analitičari očekuju i ozbiljne zastoje u zakonodavnom procesu. "Mislim da su birači poslali jasnu poruku kako žele da se usredotočimo na gospodarstvo i radna mjesta, te da unaprijedimo ovu zemlju", kazao je Obama. "Oni brinu da se novac poreznih obveznika ne razbacuje, žele promijeniti ton ovdje u Washingtonu, gdje se dvije stranke trebaju približiti i usredotočiti na rad za građane, a ne na ubiranje političkih bodova", dodao je.

McConnell, koji je u četvrtak govorio u konzervativnoj Zakladi Heritage u Washingtonu, kazao je kako je uvjet za ostvarenje republikanskog programa dovođenje drugog predsjednika u Bijelu kuću 2012.

Kritiziran zbog prethodne izjave kako je primarni cilj uvjeriti birače da uklone Obamu s dužnosti, McConnell je u četvrtak rekao da su primarni zakonodavni ciljevi republikanaca ukidanje zakona o zdravstvenoj skrbi, prekid sanacija tvrtki, rezanje potrošnje i smanjivanje veličine i opsega vlade.

"Jedini način da sve to napravi je da stavite nekoga u Bijelu kuću tko neće staviti veto na bilo koju od tih stvari. Nadamo se da će predsjednik početi slušati biračko tijelo nakon izbora u utorak. Ali, ne možemo računati s time", rekao je McConnell.

On je najavio da će se republikanci odlučno suprotstaviti namjeri demokrata da ukinu porezne olakšice za bilo koju kategoriju američkih građana.

Obamina administracija već je naznačila spremnost za kompromis oko sporne najave ukidanja poreznih olakšica za najbogatije građane, koje je uveo George W. Bush.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je u četvrtak da je Obama otvoren za kompromis oko Bushevih poreznih olakšica. Obama je spreman produljiti porezne olakšice za sve Amerikance na jednu ili dvije godine, rekao je Gibbs.

Obama je izrazio optimizam da dvije strane mogu zajedno raditi i na drugim pitanjima, kazavši kako je siguran da Amerikanci ne žele da upadnu u zastoj, već da rješavaju probleme zemlje jer "svijet ne stoji".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika