05.11.2010. / 13:27

Autor: Totalsport

Značaj zlata: Četverac je veslačka Formula 1

Četverac na pariće elitna je veslačka disciplina u šest, sedam posljednjih godina. Osmerac je kraljevska disciplina - rekao je Markota

Osmerac je kraljevska disciplinaOsmerac je kraljevska disciplinaHrvatsko veslanje ima slavnu broncu u osmercu s kormilarom s Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine. Koliko je, u odnosu na njega, veliko zlato četverca na pariće na Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu?

U odgovoru je pomogao Branko Markota, glasnogovornik Hrvatskoga veslačkog saveza.

- Četverac na pariće elitna je veslačka disciplina u šest, sedam posljednjih godina. Osmerac je kraljevska disciplina - rekao je Markota nastavivši:

- U osmercu se vesla s osam vesala, kao i u četvercu na pariće. To čini četverac lakšim, a jednako brzim. Iz tog se može izvesti zaključak da je četverac Formula 1 među veslačkim disciplinama.

- Bitno je također istaknuti da su se, otkad je četverac postao elitna disciplina, sve najbolje reprezentacije opredijelile oformiti svoje elitne postave.

- Hrvatski će sastav, u kojem nema starijeg veslača od 22 godine, biti na vrhuncu još u sljedeća dva ili čak tri olimpijska ciklusa. Mnoge svjetske reprezentacije u svojim redovima imaju veslače od 40 godina starosti koji se i dalje natječu na vrhunskoj razini. Jasno vam je onda kolika je perspektiva pred našim četvercem - nastavio je Markota zaključivši:

- Sljedeće se godine na Bledu održavaju olimpijske kvalifikacije. Na njima se mogu očekivati apsolutno sve najbolje svjetske postave.

Hrvatski četverac izgubio je jednu utrku u posljednjih godinu i pol dana. Bilo je to na Europskom prvenstvu u Portugalu ove godine, na kojem su braća Sinković, Martin i Šain uzeli srebro. Bitno je istaknuti da na SP-u u Novom Zelandu nije bilo Poljaka, jedine postave koja je pobijedila Hrvate.

- Oni su imali top-formu za EP. Mi nismo. Tempirali smo je za SP. Poljaci su stoga odlučili zaobići Jezero Karapiro.

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika