07.11.2010. / 08:50

Autor: Hina

Utjecajni američki senator za "neutralizaciju" iranske ratne mornarice i zrakoplovstva

Jedan od najutjecajnijih američkih senatora, posebno u vojnim pitanjima, republikanac Lindsey Graham iz Južne Karoline u subotu je izjavio da Sjedinjene Države trebaju razmotriti "neutralizaciju" iranske ratne mornarice i zrakoplovstva, ako Teheran ne obustavi nuklearni program.

Lindsey Graham (Foto: US Senate)Lindsey Graham (Foto: US Senate)Jedan od najutjecajnijih američkih senatora, posebno u vojnim pitanjima, republikanac Lindsey Graham iz Južne Karoline u subotu je izjavio da Sjedinjene Države trebaju razmotriti "neutralizaciju" iranske ratne mornarice i zrakoplovstva, ako Teheran ne obustavi nuklearni program.

Sudjelujući na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu u Kanadi, senator Graham je rekao da se dolazi do točke u kojoj se iranski nuklearni program neće moći zaustaviti s ograničenim konvencionalnim zračnim napadom. "Mi smo vjerojatno čak i prošli tu točku", rekao je Graham, izvijestila je kanadska televizija CTV.

"Umjesto kirurškog udara na njihovu nuklearnu infrastrukturu, mislim da smo stigli do točke da sada stvarno trebamo neutralizirati sposobnost režima da vodi rat protiv nas i naših saveznika. A to je drugačiji vojni scenarij. To nije kopnena invazija, ali sigurno uništava sposobnost iranskog režima za uzvraćanje", rekao je Graham.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program usmjeren proizvodnji nuklearnog oružja, dok teokratski režim u Teheranu tvrdi da njegov program ima mirnodopsku namjenu.

Senator Graham je rekao da, ako SAD napadne iransku mornaricu i zrakoplovstvo, Iran može uzvratiti s nekonvencionalnim napadima na američke snage u Afganistanu i pokretanjem terorističkih napada u drugim dijelovima svijeta.

"To možete očekivati. Možete očekivati da se na neko vrijeme otvori pakao. Morate to planirati. Ali treba to odvagati prema zamisli o nuklearno naoružanom Iranu i što to znači za budućnost svijeta", rekao je Graham.

On je kazao novinarima kako vjeruje da još uvijek ima vremena da ekonomske sankcije odrade svoje, uz ocjenu da sadašnje sankcije Iranu nemaju potencijal "onesposobiti" režim.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 07.11.10. 14:59

Jos jedan ucenik Bush-a Mladeg - nadajmo se da takvi vise nikad nece doc u Bijelu Kucu. To ako Iran postane nuklearna sila, za svijet ne znaci mnogo, jer je toliko nuklernog oruzja da se ova planeta moze unistiti nekoliko stotina puta, pa na to dodati nula zarez nesto ne pretstavlja bas veliku promjenu. Medutim, nuklerani Iran ce svakako ograniciti mogucnosti da USA radi sto god hoce u tom dijelu svijeta, i tu je glavni problem, a opasnost po svijet od nuklearnog Irana je samo fasada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika