09.11.2010. / 07:59

Autor: Hina

SAD uveo strože mjere za prtljagu u zrakoplovima

Američki, europski i jemenski istražitelji surađuju kako bi otkrili više pojedinosti o terorističkoj uroti koja je spriječena prošloga mjeseca, ali je izazvala međunarodnu paniku

Sjedinjene Države uvele su strože mjere sigurnosti za prtljagu u putničkim zrakoplovima nakon terorističke bombaške urote koja je skovana u Jemenu, priopćila je u ponedjeljak ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Svaki teret koji je označen kao "visoko rizičan" bit će zabranjen, uključujući tonere za printer teže od 454 grama, u prtljazi koja se predaje za teretni prostor i onoj koja se unosi u kabinu zrakoplova, na domaćim letovima i međunarodnim letovima za SAD.

Teret označen "visoko rizičnim" bit će dodatno skeniran, a međunarodni poštanski paketi bit će pojedinačno skenirani i moraju imati ovjeru registrirane poštanske službe.

Prema novim pravilima, SAD je zabranu ulaza tereta iz Jemena proširio i na teret iz Somalije. Obamina administracija surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama na planu osiguranja brže dostave teretnica (dokumenti u teretnom prometu) vlastima, kako bi se omogućilo dodatno vrijeme za pregled sadržaja pošiljke prije nego što zrakoplov stigne u SAD, rekla je Napolitano.

"Kao i uvijek, sigurnost i zaštita Amerikanaca naš su prioritet", rekla je Napolitano u priopćenju.

"Terorističke prijetnje s kojima se suočavamo ozbiljne su i razvijaju se, a ove sigurnosne mjere odražavaju našu odluku da se koristimo podacima obavještajnih službi kako bismo preduhitrili protivnike, na svakom koraku usko surađujući s međunarodnim, državnim i lokalnim partnerima iz privatnog sektora", istaknula je Napolitano.

Američki, europski i jemenski istražitelji surađuju kako bi otkrili više pojedinosti o terorističkoj uroti koja je spriječena prošloga mjeseca, ali je izazvala međunarodnu paniku.

Dva paketa upućena iz Jemena u Chicago koja su sadržavala razorni eksploziv PETN, skriven u toner za printer, otkrivena su 28. listopada u Dubaiju i zračnoj luci East Midlands, u Velikoj Britaniji. Ogranak Al Qaide u Jemenu u petak je preuzeo odgovornost za prijetnju s paketima-bombama.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika