09.11.2010. / 08:02

Autor: Hina

SAD: izbori u Azerbajdžanu nisu ispunili međunarodne standarde

Prema službenim privremenim rezultatima vladajuća stranka Jeni Azerbajdžan (YAP) osvojila je 74 od 125 zastupničkih mjesta. Neovisni kandidati lojalni su vladajućoj stranci, koja u parlamentu može računati i na njihovu potporu

Parlamentarni izbori u Azerbajdžanu održani 7. studenoga nisu ispunili međunarodne standarde, priopćio je u ponedjeljak američki State Department.

"Parlamentarni izbori u Azerbajdžanu 7. studenoga protekli su mirno, uz sudjelovanje svih oporbenih stranaka i promatrača iz domaćih skupina i međunarodne zajednice. Ipak, izbori nisu ispunili međunarodne standarde", navodi se u priopćenju.

SAD je podržao preliminarne nalaze promatračke misije Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (ODIHR), prema kojima "sveukupna provedba ovih izbora nije dovoljna da predstavlja znatan napredak u demokratskom razvoju zemlje".

Zamijećeni su ozbiljni problemi tijekom predizbornog procesa i na sam dan izbora.

SAD je istaknuo kako dijeli zabrinutost misije OESS/ODIHR da je predizbornu kampanju obilježio nedostatak uravnoteženog medijskog izvještavanja o kandidatima, nastavak ograničenja temeljnih sloboda okupljanja i izražavanja, te manjkavi proces registracije kandidata, što je sve rezultiralo s neravnopravnom utakmicom za kandidate.

Na dan izbora, promatrači iz američkog veleposlanstva u Bakuu, kao i njihovi kolege iz misije OESS/ODIHR-a zabilježili su ozbiljna kršenja izborne procedure, uključujući i dopunjavanje glasačkih kutija s lažiranim glasačkim listićima.

SAD je pozvao azerbajdžansku vladu da objektivno, i transparentno razmotri izborne prigovore i pozove na odgovornost dužnosnike koji su osumnjičeni za ometanje pravilne provedbe izbora.

"Mi i dalje pozivamo azerbajdžansku vladu da poštuje slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja", dodao je State Department.

Stranka predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva proglasila je pobjedu na izborima, no oporba te naftom bogate kavkaske zemlje smatra da su izbori bili nedemokratski i izmanipulirani.

Pobjeda će još snažnije učvrstiti vlast Ilhama Alijeva u toj bivšoj sovjetskoj republici, Zapadu važnoj zbog obilnih zaliha nafte i plina i kao tranzitnoj ruti za američke vojne operacije u Afganistanu.

Prema službenim privremenim rezultatima vladajuća stranka Jeni Azerbajdžan (YAP) osvojila je 74 od 125 zastupničkih mjesta. Neovisni kandidati lojalni su vladajućoj stranci, koja u parlamentu može računati i na njihovu potporu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika