11.11.2010. / 14:20

Autor: Deutsche Welle

Analiza DPA: Glavni problem na Balkanu su političke stranke

„U Hrvatskoj koja želi najkasnije 2013. postati članicom EU-a najvažnija aktualna politička tema je korupcija kojom upravljaju stranke. U biti se radi o tomu, koji su političari bili odgovorni za to da su nekadašnja državna poduzeća jeftino prodana u inozemstvo", piše DPA

Foto: DWFoto: DWZemlje zapadnog Balkana koje teže članstvu u Europskoj uniji imaju problem korupcije, o politici ovisnog pravosuđa, dirigiranih medija, kaže EU. Stanje je još dramatičnije, smatra Njemačka novinska agencija (DPA).

„Najveći problem su nedvojbeno političke stranke, koje su organizirane strogo hijerarhijski prema načelu vođe. Unutarstranačka demokracija većinom postoji samo na papiru. Gotovo posvuda u bivšim jugoslavenskim republikama stranke kontroliraju gospodarstvo, poslužuju se iz državnog proračuna, svoje zastupnike drže na lancu i guše svaki pokušaj da se njih same kontrolira. To vrijedi i za Hrvatsku, balkansku zemlju s najvećim izgledima za skori pristup Europskoj uniji", piše dopisnik Njemačke novinske agencije Thomas Brey.

„U toj zemlji koja želi najkasnije 2013. postati članicom EU-a najvažnija aktualna politička tema je korupcija kojom upravljaju stranke. U biti se radi o tomu, koji su političari bili odgovorni za to da su nekadašnja državna poduzeća jeftino prodana u inozemstvo", piše DPA.

Poslušne neznalice na vodećim položajima

U Crnoj Gori „oporba i građanske inicijative predbacuju predsjedniku vlade Mili Đukanoviću, koji svime vlada, da je gospodarstvo 'razdijelio' među svojih nekoliko prijateljskih obitelji. Krovna organizacija građanskih inicijativa MANS već je podnijela niz kaznenih prijava, ali državno odvjetništvo čak ni ne reagira. Državno odvjetništvo je čvrsto u rukama Đukanovićeve vladajuće stranke DPS", tvrdi DPA.

„Osobito tmurno je stanje u Srbiji", nastavlja Njemačka novinska agencija navodeći podatak televizijske postaje B92 da su „vladajuće stranke svojim stranačkim kadrovima zaposjele 20.000 najboljih položaja u gospodarstvu". Citira i predstavnika državne ustanove za borbu protiv korupcije Slobodana Beljanskog da je „raspodjela bezvrijednih ali poslušnih neznalica iz stranaka (na vodeće položaje državnih poduzeća) glavni oblik sustavne korupcije i njezin pokretač".

Na početku zastupničkog mandata - ostavka

DPA navodi da se državni proračun koristi kao stranačka blagajna, da se iz državnih poduzeća izvlači novac, da se prilikom javnih natječaja vrijednih milijarde odvajaju velike svote novca te da se na čelu ustanove za javne nabave nalazi poznati sumnjivi suradnik tajne službe. Kao vrhunac „stranačke despotije" u Srbiji DPA navodi da svaki zastupnik prilikom preuzimanja mandata u parlamentu mora potpisati blanco-ostavku, koju stranka upotrijebi ako ne bude poslušan.

„U Albaniji i Bosni i Hercegovini stanje nije bolje. Dok s njima bude moguće započeti pristupne pregovore, po mišljenju Europske komisije, trajat će još dugo", piše DPA.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 11.11.10. 18:28

pa naravno nije bezveze Tito zabranio stranke i u pravu je bio samo napravio je jednu veliku pogrešku trebao je zabraniti i svoju stranku.


registracija
23/8/09

xaron, 11.11.10. 19:28

Odlicno za Bankara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika