11.11.2010. / 17:00

Autor: Deutsche Welle

Odzvonilo i 'poročnim' susjedima: Nema više pušenja ni u Srbiji

Od ovog četvrtka (11.11.) u Srbiji počinje primjena zakona o zabrani pušenja. Zabrana se odnosi na radne prostore, obrazovne i kulturne ustanove... Oni koji se ne pridržavaju zakona prijete paprene kazne.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Srbiji je i dosad na mnogim mjestima pušenje bilo zabranjeno. Glavna razlika između ‘jučer i danas’ su novčane kazne, rigorozni nadzor te činjenica da za kršenje zakona kaznu, osim pušača, plaćaju neposredno i odgovorna lica kao i tvrtke, poduzeća ili druge ustanove u kojima se krši propis. Doktorica Ana Jovićević, član Komisije za prevenciju uporabe duhana, za Deutsche Welle je izjavila kako bi velik uspjeh bio kada bi se zabrana provodila upravo na radnim mjestima.

"Ovaj zakon zapravo i nije usmjeren protiv pušača, niti je cilj da se smanji broj pušača, nego da se zaštite nepušači - kojih je ipak više. Želimo im omoćugiti kretanje u životnom i radnom okolišu koji je bez dima", objašnjava Jovićević.

No što na to kažu pušači?

"Što se tiče ugostiteljskih objekata tu se ne slažem sa zabranom, no kada je riječ o manjim prostorima, gdje ispaštaju nepušači, onda sam za zabranu", riječi su jedne građanke. U razgovoru i s ostalim pušačima zatekli smo slične komentare. "Možda ću se sada uspjeti natjerati da ostavim duhan", bio je jedan od odgovora pušača na zabranu. Čini se kako pušačima najviše smetaju zabrane pušenja u kafićima i restoranima. Ipak, Ana Jovićević kaže kako ovaj Zakon nije toliko rigorozan kada je riječ o ugostiteljskim objektima:

"On ne propisuje potpunu zabranu puštenja u ugostiteljskim objektima nego objektima s prostorom do 80 kvadratnih metara dozvoljava da sami odluče hoće li biti pušački ili ne. U tom smislu sam zakon nije toliko strog kao u nekim drugim zemljama."

Ministarstvo zdravstva očekuje poštivanje Zakona, jer su novčane kazne visoke - mogu doseći i milijun dinara. Ljiljana Nešković, kadrovska direktorica RTV B92, kaže kako su u dotičnoj medijskoj kući obavijestili zaposlene o odredbama zakona. Dodaje kako je prva reakcija zaposlenih bila izuzetno negativna, unatoč činjenici da je kod njih pušenje i dosad bilo ograničeno samo na jednu prostoriju u zgradi. "Međutim, zanimljivo je da su se strasti u međuvremenu smirile, jedan broj ljudi čak I priželjkuje ovu vrstu zabrane kako bi odustao od pušenja", kaže Neškovićeva.

Statistika pokazuje kako je Srbija peta zemlja u Europi po broju pušača, a prva po broju bolesti izazvanih duhanskim dimom. U Srbiji puši jedna trećina stanovnika, dok je dvije trećine izloženo duhanskom dimu - najviše na radnom mjestu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika