12.11.2010. / 17:33

Autor: Martina Čizmić

'Bruxelles smatra da je Hrvatska previše optimistična oko roka završetka pregovora'

No, dok su u hrvatskoj Vladi pozornost usmjerili na sve ono pozitivno što je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrekao, Reutersova izvjestiteljica ukazuje na suptilniju poruku koja je upućena hrvatskim vlastima

Jadranka KosorJadranka KosorReutersova izvjestiteljica za europsku vanjsku politiku, Justyna Pawlak, osvrnula se u svom posljednjem članku na izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske u pristupnim pregovorima.

Podsjetila je kako je EK istaknula da su hrvatski pregovori ušli u posljednju fazu.

"To zvuči obećavajuće, pogotovo kada se uzme u obzir da mnogo vlada europskih država nije sklono ulasku novih članica u trenutku kada se zemlje suočavaju sa financijskim problemima", piše izvjestiteljica.

No, dok su u hrvatskoj Vladi pozornost usmjerili na sve ono pozitivno što je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrekao, Reutersova izvjestiteljica ukazuje na suptilniju poruku koja je upućena hrvatskim vlastima. A ona ima potpuno drugu konotaciju.

"Europski dužnosnici poručili su Hrvatskoj da će morati biti uvjerljivija od Rumunjske i Bugarske, posljednjih zemalja koje su ušle u EU, u dokazivanju da reforme funkcioniraju", ističe izvjestiteljica.

Mnogi su diplomati članstvo Bugarske i Rumunjske doživjeli kao veliku pogrešku Bruxsellesa, jer nisu do kraja provele sve reforme, a one koje su provede nisu polučile značajnije rezultate. Upravo je zbog toga hrvatski pristupni proces potpuno drugačiji.

Hrvatska ima tek nešto bolje rezultate od Rumunjske i Bugarske prema posljednjem godišnjem indeksu korupcije Transparency Internationala. No, ima vlastitih problema koji su puno dublji.

"Komisija šalje direktnu poruku: nakon ulaska više nitko neće provjeravati pravosudne reforme. Zagreb mora prije ulaska uvjeriti Bruxselles, i prije dobivanja konkretnog datuma ulaska, da je hrvatski pravni sustav sposoban prokazati i osuditi korupciju. A za to će biti potrebno vremena", stoji u tekstu.

Hrvatska vlada je odlučna i ističe kako davanje takvih dokaza neće biti problem. Očekuje kako će pristupni pregovori biti dovršeni u prvim mjesecima 2011. ili najkasnije u drugoj polovici godine.

No, većina europskih diplomata ipak neslužbeno ističe kako je hrvatska vlada previše optimistična što se tiče roka za završetak pregovora.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.11.10. 17:59

EU se zajebala sa Bugarskom i Rumunjskom debelo.Nista nije bolje ni sa Poljskom i ostalim zemljama bivseg istocnog bloka.Vrlo tesko je promjeniti logiku razmisljanja ljudi koji su desetljecima (generacijama) bili u jednoumlju.Zbog toka ce Hrvatskoj i drugim drzavama sa Balkana biti tesko (nekima cak i nemoguce)da udju u EU.Kako ja vidim sa strane EU ce sa Hrvatskom otezati sve dok Hrvatsko pravosudje i kazneni sustav ne bude malte ne bolji od sustava koji se sada na snazi u EU a to moze potrajati jos koju godinu .


registracija
31/1/10

STTony, 12.11.10. 18:25

Po tome nam nema ulaska bar jos 3-4 godine i to ako sad zapnemo sa reformama, a pogotovo pravosuđa.

Naši suci su jednostavno bagra bez ikakve odgovornosti koja je među najodgovornijima za ovakvo stanje u državi-


registracija
11/1/10

fluid, 13.11.10. 15:51

Hrvatska nije "preoptimistična"oko datuma ulaska u EU !To je njena vlada optimistična(iako mi nije jasno kako to može biti !?).Građani itekako uviđavaju da će to biti jako jako teško u tim vremenskim okvirima promjeniti mentalitet lopovske države u pravnu i pravednu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.11.10. 19:37

Igra toplo - hladno je sitem koji mi se najviše dopada. Mi smanjujemo put do ulaska u EU tako da se svake godine približimo EU za pola razdaljine. I tako opet druge godine. Tj. smanjvanjem udaljenosti do EU na pola svake godine mi imamo napredak, ali nikad nećemo stići u EU. To uopće nije loša vijest i podržavam neulazak u EU jer nam EU ne može pružiti ono što nam može pružiti dobra monetarna reforma prema ovom planu: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika