17.11.2010. / 14:49

Autor: Nacional.hr

Nakon svjetske javnosti, reagirao pravobranitelj: Traži sankcije za Markovića, Mamića i stadionski fašizam

"Pozivam da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprečavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvjeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije"

Photomontage: Nacional.hrPhotomontage: Nacional.hrPovodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK „Dinamo" Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama pučki pravobranitelj Jurica Malčić na poslao je priopćenje za javnost u kojem upozorava da verbalne osude i isprike navedenog dvojica nisu dovoljne.

"Kao pučki pravobranitelj u svojstvu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije pozivam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor kao i Hrvatski nogometni savez da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprečavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja", piše Malčić i podsjeća da je Hrvatski nogometni savez udruga osnovana zakonom i kojoj su Zakonom o športu povjerene javne ovlasti.

Malčić također napominje kako je HNS punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora, udružen je u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA) i Europsku nogometnu uniju (UEFA), a prema čl. 7. njegovog statuta u ovim udruženjima zastupa ga predsjednik.

'Konačno rješavanje' Markovića: Bio je podli starčić, ali brate, i domoljub!

Loptačke poglavice u kampanji širenja diskriminacije: Hrvatska im ne želi stati na kraj. Hoće li to učiniti EU?

"Svojom izjavom, kao i nekim ranijim izjavama povrijedio je jedno od temeljnih načela svih ovih asocijacija a to je zabrana diskriminacije bilo koje vrste. Također je povrijedio i odredbu čl. 1. stavka 3. Zakona o športu prema kojoj šport mora biti jednako dostupan svima bez obzira na dob, rasu, spol, spolnu orijentaciju, vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje", kaže pravobranitelj u svom priopćenju i dodaje kako ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prema čl. 84. Zakona o športu obavlja nadzor nad radom pravnih osoba iz sustava športa.

"Hrvatski olimpijski odbor ovlašten je i dužan osigurati poštovanje i pridržavanje načela o zabrani diskriminacije sadržano u Olimpijskoj povelji i svojem statutu a Hrvatski nogometni savez kod svojih predstavnika i članova. Svi su oni dužni postupati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije prema kojem je i poticaj na diskriminaciju zabranjen kao i sama diskriminacija", piše Malčić i dodaje kako ovom prigodom, ne po prvi puta, upozorava da navedena tijela i udruge ne obavljaju u dovoljnoj mjeri svoje ovlasti i dužnosti nadzora nad provođenjem zakona u športu i poštovanjem načela i odredaba propisanih njihovim aktima i pravilima.

Malčić nadalje upozorava navedene institucije kako u tom smislu i snose odgovornost za stanje u športu i posebno u nogometu.

"Stoga pozivam da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprečavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvjeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije", zaključuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić u svom priopćenju.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.11.10. 15:07

Još jedan potencijalni krak hrvatske hobotnice.


registracija
30/9/09

davor12345, 17.11.10. 15:33

He, he, he... Baš me zanima na šta bi ličilo ovo sve oko Markovića (pa i Mamića) da nema tih penez kaj se vrte kroz njihove prste ... Brate, prave su Hrvatine, nema što!


registracija
2/12/09

gromco, 17.11.10. 19:46

obadva su taqwe syrovine da mi se sam pogled na njiu dva gady.. hrvatski fudbal definitivno treba promjenu, ak je shtimac alternativa, hbga, thats life to. neka mu jedan mandat,..ak zajebe skupština ga smjeni temeljem statuta i basta,,,
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika