23.11.2010. / 14:14

Autor: Nacional.hr

Istraživanje: Maloljetnici sve ranije počinju s konzumacijom alkohola

Predstavljeni ovogodišnji rezultati istraživanja o konzumaciji alkohola među mladima – Najniža dobna granica konzumacije alkoholnih pića 11 godina - čak 43,8 posto dječaka konzumira alkohol između jednom i tri puta tjedno

Maloljetnici se sve češće i sve mlađi opijajuMaloljetnici se sve češće i sve mlađi opijajuIstraživanje koje je pokrenula Zagrebačka pivovara u sklopu velike nacionalne kampanje odgovornog konzumiranja Razmisli - treba znati stati pokazuje učestalost opijanja među maloljetnicima te njihove sklonosti i navike vezane uz pretjerano konzumiranje alkoholnih pića. Maloljetnici se odlučuju na konzumaciju alkoholnih pića u prosjeku s 14,8 godina s najnižom dobnom granicom od 11 godina.

Prema istraživanju čak 43,8 posto dječaka konzumira alkohol između jednom i tri puta tjedno, a njih 33.3 posto jednom ili više puta tjedno provodi namjerno prekomjerno opijanje tako da konzumiraju čak pet ili više pića u periodu kraćem od dva sata. Većina maloljetnika pije alkoholna pića radi samog opijanja i znatiželje najčešće kupujući pića u dućanu ili kafiću dok čak 20 posto konzumira alkohol u ili oko škole. Bitno je istaknuti pokazatelje agresivnog ponašanja pri konzumaciji alkohola kod gotovo trećine maloljetnika, pri čemu uvelike prednjače dječaci. Od ostalih posljedica konzumiranja alkohola najčešće je zabilježen mamurluk, potom nesvjestica i gubitak pamćenja te promjene u ponašanju, dok su zabilježene i ostale posljedice kao što su rizični spolni odnosi, napastovanje, vožnja pod utjecajem alkohola, izjegavanje školskih obveza, hospitalizacija i uhićenja.

Kao lider na domaćem pivarskom tržištu Zagrebačka pivovara svjesna je svoje odgovornosti u poticanju odgovornog i umjerenog konzumiranja piva te ovim istraživanjem upozorava na sve veću zastupljenost opijanja i sve ranijeg konzumiranja alkohola među mladima.

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 600 ispitanika u dobi od 15 do 24 godina, potvrdili su raširenost prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića i negativnih posljedica na ponašanje mladih. Tako čak 95,7 posto ispitanika barem je jednom konzumiralo alkohol, među kojima je većina počela s konzumacijom alkoholnih pića između 14 i 16 godina s najnižom zabilježenom dobnom granicom od 11 godina.

Učestalost pretjerane maloljetničke konzumacije alkohola vidljiva je po čak 43,8 posto maloljetnih dječaka koji konzumiraju alkohol između jednom i tri puta tjedno. Trend namjernog opijanja prisutan je kod dječaka, njih čak 33 posto jednom ili više puta tjedno pije pet ili više alkoholnih pića u periodu kraćem od dva sata.

Dvije trećine ispitanika navode kao najčešći motiv za konzumaciju alkohola samo opijanje i znatiželju dok manje spominju relaksaciju, povodljivost i druge razloge.

Ispitanici alkohol kupuju najčešće u barovima, klubovima i samoposluživanjima, a čak 20% priznaje konzumaciju alkohola u i oko škole.

Većina tvrdi da može kontrolirati želju za alkoholom.

S obzirom na posljedice konzumiranja alkohola većina ispitanika je doživjelo znakove mamurluka, trećina ispitanika priznaje nesvjesticu i gubitak pamćenja, 17 posto nije koristila zaštitu tijekom spolnog odnosa, 5,7 posto je doživjelo napastovanje, 9,9 posto priznalo je napad na drugu osobu dok čak 17,9 posto ispitanika iznad 18 godina potvrđuje vožnju pod utjecajem alkohola. Nedolazak na nastavu običava provoditi 15 posto maloljetnika, trećina doživljava promjene u ponašanju poput agresivnih ispada, a ostale posljedice prekomjerne alkoholne konzumacije su hospitalizacija i uhićenja.

S obzirom na sociodemografska obilježja studenata i srednjoškolaca, istraživanje je pokazalo da alkohol češće konzumiraju mladi iz većih urbanih sredina. Oba spola alkohol konzumiraju jednako učestalo, iako ispitanici muškog spola piju više od djevojaka.

Zaključci istraživanja

Iako zakonodavstvo i društvo ne prihvaća maloljetničko konzumiranje alkoholnih pića, rezultati istraživanja upozoravaju na sve nižu dobnu granicu konzumiranja alkohola kod maloljetnika i pojavu trenda namjernog opijanja što uzrokuje niz nepovoljnih posljedica u socijalnom djelovanju. Pojava sve ranijeg konzumiranja alkoholnih pića i pretjerane konzumacije upućuju na izostanak zadovoljavajućih poruka o neprihvatljivosti takvog ponašanja od strane obitelji i obrazovnih institucija te uslijed dostupnosti alkohola. Najčešći motivi konzumacije alkohola su opijanje i znatiželja, što upozorava na potrebu osmišljavanja programa za maloljetnike koji će omogućiti zabavu i provođenje slobodnog vremena bez konzumiranja alkohola.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika