24.11.2010. / 19:49

Autor: Deutsche Welle

Najveći opći štrajk od 1988. godine: Iduća Irska je – Portugal?

Podatak kojeg je objavio dnevnik Jornal de Notícias. Ovaj list piše kako svaki Portugalac za spašavanje Irske plaća 140 eura, a za ranije spašavanje Grčke građani Portugala su već izdvojili svaki po 194 eura

Foto: ReutersFoto: ReutersPortugal se nadao popuštanjem pritiska tržišta, no zato je potreban proračun i naglasak na štednji. Opći štrajk na kojeg su pozvali najveći portugalski sindikati u ovakvoj situaciji Portugalu može samo naštetiti.

Onog trenutka kada je stigla potvrda da je Irska zatražila pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, Portugal je strepio nad financijskim tržištima i nadao se kako će moći predvidjeti njihove reakcije za skoriju budućnost. Međutim, suprotno svim očekivanjima kamatne stope na državne obveznice i indikatore osiguranja u slučaju nemogućnosti otplaćivanja kredita, davali su kontradiktorne znakove. Prema pokazateljima, Portugal još nije u situaciji da mora tražiti akciju spašavanja, ali nije sigurno koliko dugo se Lisabon može oduprijeti pritiscima koji će postati veći nakon pružanja pomoći Irskoj.

Odlučujuća svaka riječ političara i gospodarstvenika

U vrlo osjetljivom razdoblju nesigurnosti svaka riječ i svaki znak političara i gospodarstvenika koji donose odluke imaju utjecaj na buduća zbivanja. Drugim riječima, Portugal se ne može nadati da će nestati pritisak tržišta sve dok vlada ne predstavi vjerodostojnu financijsku politiku. Ako se Portugal i uspije iz trenutne "oluje na tržištima" izvući bez težih posljedica, to neće ukloniti sumnje da je zemlja sposobna vratiti svoje dugove. Ukoliko se kratkoročno potvrdi da je portugalska vlada još uvijek nesposobna kontrolirati svoje državne izdatke, to će se odmah pojaviti pritisak - a time i perspektive da će intervenirati EU i MMF.

U ovakvim okolnostima danas (24.11) se u Portugalu održava najveći opći štrajk od 1988. godine. Zemlja u potpunoj transportnoj blokadi, a to znači ne voze autobusi, vlakovi i zrakoplovi. Velikim dijelom su zatvorene škole, smanjen je rad u bolnicama, a zatvorene su i sve pomorske luke. Obustavljena je i proizvodnja automobila Volkswagen, gdje se dnevno proizvede 500 vozila. Štrajk je usmjeren protiv zamrzavanja plaća ili smanjenja za pet posto te protiv povećanja PDV-a sa sadašnjih 21 na 23 posto.

I na koncu još i podatak kojeg je objavio dnevnik Jornal de Notícias. Ovaj list piše kako svaki Portugalac za spašavanje Irske plaća 140 eura, a za ranije spašavanje Grčke građani Portugala su već izdvojili svaki po 194 eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika