26.11.2010. / 14:47

Autor: Deutsche Welle

Albanski ekolozi: 'Albanija treba snositi posljedice zagađenja hrvatske obale'

Albanska vlada je naredila istragu u vezi s otpadom koji je stigao do hrvatske obale. Čelnik albanskog ekološkog pokreta Lavdosh Ferruni tvrdi da je razlog zagađenja nedostatak dobrog sustava upravljanja otpadom.

Foto: PixsellFoto: PixsellPodrijetlo otpada koji je stigao do hrvatske obale otkriveno je na temelju naljepnica na albanskom jeziku pronađenih na ambalaži nekih proizvoda. Do skandala je došlo iz nekoliko razloga, kaže Ermal Dizdari, savjetnik za odnose s javnošću u albanskom Ministarstvu za ekologiju: ”Poznata nam je zabrinjavajuća pojava bacanja otpada na obalama rijeka, koje se poslije slijevaju u more."

Zbog velikih oborina smeće koje je ostavljeno na obalama rijeka dospjelo je u more. Morske struje su ga potom odvele u smjeru Hrvatske, što je dovelo do ekološke katastrofe na hrvatskoj obali

Počela istraga

Službenici albanskog Ministarstva za ekologiju počeli su istraživati uzroke koji su doveli do toga. "Angažirali smo sve strukture za istraživanje kako bismo pronašli razloge koje su doveli do toga da albanski otpad završi na hrvatskoj obali. Posebno nas zanima iz kojih dijelova Albanije je sve to poteklo. Očekujemo i punu suradnju hrvatskih vlasti, kako bi sve to što prije razjasnili", tvrdi Ermal Dizdari.

Aktivisti za zaštitu okoliša se nadaju da će se podrijetlo ovoga skandala brzo otkriti. Oni se godinama neuspješno bore kako bi spriječili ovakve i slične pojave. Lavdosh Ferruni, jedan od čelnika ekološkog pokreta Albanije, kaže: "Zagađenje hrvatske obale dolazi u ovom slučaju od nakupljenog otpada na albanskoj obali, uglavnom niz rijeke Drin i Buna, koji su glavni nositelji zagađenja. Nažalost, mi nemamo neki sustav upravljanja otpadom kako bismo izbjegli zagađenje albanske obale, posebno tijekom zime kada je intenzitet oborina puno veći. Kombinacija ovih oborina i vjetrova koji pušu s južne strane obale dovela je do plutanja smeća ka hrvatskoj obali", kaže Ferruni.

Međunarodne sankcije za Albaniju?

Foto: PixsellFoto: PixsellKombinacija oborina i vjetrova može dovesti i do toga da smeće iz albanskog primorja zagadi i obale Italije, Grčke ili Crne Gore. Slučaj s Hrvatskom bi trebao alarmirati albansku Vladu da hitno poduzme potrebne mjere za sprječavanje ove pojave, smatraju aktivisti za zaštitu okoliša: "Albanija treba snositi posljedice zbog zagađenja hrvatske obale kako na međunarodnoj tako i na bilateralnoj razini", kaže Lavdosh Ferruni.

Ovaj aktivist za zaštitu okoliša tvrdi da je situacija u zemlji paradoksalna, s obzirom da je Albanija usvojila zakon o uvozu otpada iz europskih zemalja, a nije u mogućnosti upravljati ni svojim otpadom. Albanija nema pravni okvir niti potrebnu infrastrukturu za provođenje standarda EU-a. Albanski ekološki pokret je počeo i prosvjede: "Uvoz otpada je vrlo rizičan pothvat koji može imati nesagledive posljedice za Albaniju. Štoviše, loše upravljanje otpadom iz Europe u fazi recikliranja može dovesti do daljnjih zagađenja i može pogoršati situaciju ", tvrdi Ferruni.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika